Löfven beredd flytta ansvaret för återvändare

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) kallas till riksdagens konstitutionsutskott (KU) för att förklara sina uttalanden om återvändare från terrorrörelsen IS. Statsminister Stefan Löfven är öppen för att flytta ansvaret till ett annat departement.

ANNONS
|

KU beslutade på tisdagen att kalla Alice Bah Kuhnke till utskottet för att höra vad hon egentligen menade när hon uttalade sig om återvändare i Agenda i söndags.

- Säpo har ju sagt att den våldsbejakande islamismen är det största terrorhotet mot Sverige och i synnerhet pekat på hotet som återvändande IS-krigare innebär. Och då är det mycket viktigt att ansvarig minister tar frågorna på allvar, är väl påläst och driver en aktiv linje. Och här finns det ju anledning att resa frågor kring kultur- och demokratiministerns hantering av frågan, säger KU:s ordförande Andréas Norlén (M).

ANNONS

- Jag kommer gärna till KU för att svara på frågor och reda ut eventuella oklarheter, säger Bah Kuhnke till TT.

Löfven korrigerar

Hon har fått kritik för att hon lade ansvaret på kommunerna och lyfte fram en kommun, Umeå, som ett bra exempel på hur återvändare ska hanteras, trots att Umeå inte haft några återvändare.

- Terrorism är en oerhört allvarlig fråga, det är en säkerhetsfråga och handlar om medborgarnas säkerhet och därför så är det en tydlig nationell fråga, ett nationellt ansvar och prioriterat för regeringen, säger Stefan Löfven.

Det är inte självklart att ansvaret ska ligga på kulturdepartementet, medger han.

- När vi tog den nationella strategin mot terrorism påbörjade vi också en översyn av var de här frågorna hör hemma egentligen. Det är många myndigheter och departement som måste vara inblandade, men jag vill inte föregripa det arbetet, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Inte bra

Den förra nationella samordnaren föreslog att ansvaret ska läggas på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det är en myndighet under justitiedepartementet.

- Det är klart att justitieministern och andra statsråd måste vara inblandade i en så allvarlig och viktig fråga, säger Löfven.

Han tycker inte att intervjun med Alice Bah Kuhnke blev bra.

- Jag har förtroende för Alice Bah Kuhnke men hon har själv gett uttryck för att det blev fel i den här intervjun, det blev inte bra, säger Löfven.

Alice Bah Kuhnke säger att hon kunde ha varit tydligare.

Mycket tid

- Jag syftade på det förebyggande arbetet och de förberedelser som finns i ett antal kommuner, säger hon.

ANNONS

TT: Det lät som att du skyllde ifrån dig och sa att kommunerna har ansvaret. Har inte staten ett viktigt ansvar?

- Staten har ett oerhört viktigt ansvar. Det är därför jag har gett en rad myndigheter i uppdrag att ta fram verktyg som ska ges som stöd till kommunerna i deras viktiga arbete.

TT: Det lät på dig som att du inte är jätteinsatt i de här frågorna?

- Det här är en av de största utmaningarna vi har i regeringen och något jag ägnar mycket tid. Jag har varit tydlig med att den nationella samordnarens verksamhet kommer att uppgå i en permanent myndighetsstruktur från årsskiftet, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

ANNONS

TT

Fakta: Terrorhotet

ANNONS