I Danmark talade man redan i julas om att försöka få ut sju doser vaccin. Arkivbild.
I Danmark talade man redan i julas om att försöka få ut sju doser vaccin. Arkivbild. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Både Danmark och Norge får ut sju doser vaccin

I Sverige talar man om att försöka få ut sex doser per vaccinflaska. I Danmark och Norge får man på sina håll ut sju.

ANNONS

– När vi inte kan få tillräckligt med vaccin från Pfizer räknas varje dos, säger Christian Sundby, enhetschef för läkemedelsproduktion vid danska Region Hovedstaden, till Sveriges Radios Ekot.

I Danmark lyckas sjukvården få ut en sjunde dos ur ampullerna ungefär var fjärde gång av Pfizer/Biontechs vaccin. Redan strax före jul upptäckte Sundhedsstyrelsen, Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, att en sjunde dos var möjlig – trots att Pfizer i produktinformationen angav att varje ampull innehöll fem doser.

"Kastar 7 500 doser"

Detta under förutsättning att inget som helst spill förekommer. Därför behövs sprutor med lågt så kallat dödutrymme.

I norska Bodø får man i snitt ut 6,7 doser per flaska. När NRK besöker en vaccinatör får sköterskan flera gånger ut sju doser. Flera kommuner har hört av sig till Bodø för att få råd om hur de också kan optimera vaccineringen.

ANNONS

– Om man drar upp sex och låter resten vara, kastar man 7 500 vaccin i veckan i Norge, säger kommunöverläkaren Tor Claudi till NRK.

Inte målet i Sverige

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkände den sjätte dosen i januari.

I Sverige har flera regioner inte haft tillgång till de sprutor som behövs för att få ut sex doser. Någon målsättning om att försöka få ut sju doser verkar inte finnas just nu, enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner. Hon tycker det är viktigt med en viss marginal för att varje dos ska bli korrekt.

– Det finns en risk att ett godkännande för sju doser blir en press att alltid få ut sju doser ur en flaska, säger Emma Spak till Ekot.

Niklas Svahn/TT

Tvist mellan Pfizer och EU

Pfizer och EU-kommissionen har tvistat om vaccindoser per flaska. Parterna har nu nått en överenskommelse om att pengar ska betalas tillbaka till medlemsländerna, däribland Sverige, för förlorat vaccin.

Tvisten handlar om hur många doser per flaska man ska betala för. Inledningsvis sades flaskorna innehålla fem doser, men den 8 januari ändrades bedömningen till sex doser efter att flera länder upptäckt att ytterligare en dos gick att få ut.

Men i Sverige har många regioner saknat rätt utrustning för att lyckas med detta, vilket ledde till att Folkhälsomyndigheten pausade betalningarna till vaccintillverkaren.

Nu har oenigheten retts ut och medlemsländer som kan dokumentera att man inte kunnat få ut alla doser mellan godkännandet av sex doser den 9 januari och fram till den sista februari kommer att få tillbaka pengar.

ANNONS