Det nya avtalet innebär att Försvarsmakten kommer att få mer information om vilka satelliter som befinner sig ovanför Sverige. Arkivbild.
Det nya avtalet innebär att Försvarsmakten kommer att få mer information om vilka satelliter som befinner sig ovanför Sverige. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Avtal med USA ger Försvarsmakten bättre rymdkoll

Försvarsmakten och USA har kommit överens om att utbyta rymddata – för att öka säkerheten i rymden och på marken.

ANNONS

Den svenska försvarsmakten och det amerikanska rymdkommandot tecknar ett avtal där de ska byta information som hämtas i rymden. Syftet är att stärka den transatlantiska länken mellan länderna.

"Avtalet är en viktig del för Försvarsmaktens förmågeuppbyggnad av en framtida militär rymdlägesbild. Det ger Försvarsmakten kunskap om satelliters banor och deras position i tid och rum. Det bidrar i sin tur till ett förbättrat planeringsläge för krigsförbanden och ökad säkerhet i rymden till gagn både för försvaret och samhället i stort", säger Försvarsmaktens flygvapenchef Carl-Johan Edström i ett pressmeddelande.

Avtalet innefattar information om satelliternas position i rymden. Försvarsmakten informeras om vilka satelliter som rör sig över Sverige och kan därmed anpassa sin verksamhet efter vad vi har ovanför oss.

ANNONS

"I dag kretsar cirka 4 600 aktiva rymdfarkoster runt jorden. En del är militära även om huvuddelen är civila satelliter. Men det finns stora möjligheter att använda satelliter för flera ändamål. En satellit som i huvudsak samlar information för civila ändamål kan också användas för militära syften", säger Carl-Johan Edström.

Samarbetet ska även förbättra säkerheten vid uppskjutning av satelliter.

ANNONS