Autistiske Adam, 10, får pennor från hela Sverige

ANNONS
|

När Adam Karlsson i Motala fyller tio har hans mamma Katja och extrapappa Björn en sak på önskelistan - pennor som folk inte längre har någon användning för. Nu skickar folk över hela landet pennor till Adams födelsedag.

- Det är helt galet, vi har fått över 2 000 mail från folk som vill skicka pennor, berättar Björn Sundberg.

Det började med en efterlysning på Blocket med rubriken "Autistisk pojkes söker pennor med reklam". Där förklarar Adams mamma att han, som många andra med autism har ett specialintresse, nämligen att samla på bläckpennor. Hon uppmanar alla som har pennor liggandes som de ändå tänkt slänga att skicka dem till Adam och förgylla hans tioårsdag. Responsen har blivit överväldigande.

ANNONS

- Annonsen har spridits på Facebook på sidor med flera hundra tusen följare och bara i dag har han fått flera hundra pennor, säger Björn Sundberg.

Älskar bilar och pennor

Intresset för pennor väcktes på lastbilsmässan på Elmia, dit Adam fick följa med Björn, som till vardags arbetar som bilmekaniker.

- Adam har alltid tyckt om bärgare och assistanceskåren, så han blev inbjuden till mässan av dem. När vi var där så ville vi sporra honom att bygga sitt självförtroende genom att gå fram till utställare och fråga om han kunde få en penna.

Sagt och gjort så började Adam samla på sig pennor och blev gladare och gladare. Sedan dess tycker han verkligen om pennor eftersom han förknippar dem med något glatt och positivt.

- Det har varit ett rätt tufft år för Adam, då hans mormor gick bort och vi i familjen har flyttat. Så hans trygga vardag hemma slets plötsligt upp i flyttkaoset. Då kom hans mamma på idén att sätta in en Blocket-annons för att han skulle få något positivt att tänka på.

Annonsen har varit ute i knappt en vecka, och de senaste dagarna innan Adams födelsedag, den 28 december har den fått enorm spridning.

ANNONS

- Det trillar in fantastiskt många mail. Just nu har vi 1200 obesvarade, men både jag och Adams mamma betar av så fort vi hinner så att alla ska få ett svar. Vi har principen att om folk ställer upp så är det minst vi kan göra att svara dem, berättar Björn.

Det började inte bara plinga rejält i inkorgen på familjens dator. Både i brevlådan och bland folk som kommit personligen för att lämna pennor har det fullkomligt drällt in pennor till en mycket glad och överraskad 10-åring.

- Vi har redan fått över 300 pennor, och tidigare idag var det två snälla damer som knackade på med ett jättekuvert med pennor. Jag är oerhört rörd och tacksam, ja nästan gråtfärdig över hur glada och positiva folk är till det här.

Adam själv har enligt Björn blivit fantastiskt glad över donationerna.

- Tänk att du vinner en miljon på lotto. Det är känslan. Från början var tanken att avleda hans fokus från det tråkiga och jobbiga i hans liv. Nu kommer han att kunna bada i pennor. Han inser inte riktigt vad som komma skall, att han kanske får 100 paket med fler pennor imorgon.

ANNONS

Mamma Katjas efterlysning har också fått spridning i flera grupper på Facebook, bland annat gruppen Truckers Paradise, för motorentusiaster och lastbilschaufförer. Där har många postat bilder av pennor de skickat till Adam.

"Blev i alla fall några som åker på lådan imorgon. Vi borde kunna samla ihop ett badkar med pennor till grabben tycker man", skriver en användare.

Trots den överväldigande responsen berättar Adams extrapappa Björn att det finns gott om plats för pennor hemma i Motala.

- Eftersom vi nyss har flyttat har vi ett helt källarplan med plats, så vi har inte begränsat oss än. Jag tror att Adam kommer att älska att gå igenom alla pennor och sortera dem och får vi inte plats, ja då får vi börja lagra pennor i garaget. Det blir en spännande tid framöver och det ska bli kul att se hans reaktion när brevbäraren kommer varje dag. Vi har ringt posten och förvarnat om att det kan bli ett visst kaos också.

ANNONS