En man åtalats för mord och mordförsök på en gård i Hylte kommun i Halland. Arkivbild.
En man åtalats för mord och mordförsök på en gård i Hylte kommun i Halland. Arkivbild.

Åtal för mord och mordförsök med gevär

En man i Halland åtalas för att ha skjutit ihjäl en man med jaktgevär och för att ha försökt döda ytterligare en man.

ANNONS
|

En kväll i maj tog den åtalade sig till en gård i Hylte kommun där en anhörig till honom bor. Med sig hade han både ett gevär och en egentillverkad skarpladdad pistol i fickan.

På gården har han sedan skjutit ihjäl en man, som träffades av skott i bröstet. Själv säger han i förhör att det var fråga om en olycka eller att det skedde i nödvärn, berättar åklagare Sofia Corin.

Avlossades inte

Enligt åklagaren ska han ha riktat geväret mot en annan man och tryckt av, men av okänd anledning avlossades inget skott.

ANNONS

Ytterligare två män blev enligt åklagaren hotade av mannen – den åtalade ska ha riktat geväret mot dem och uttalat att han skulle döda eller allvarligt skada dem. Åklagaren ser särskilt allvarligt på hotet eftersom det uttalades precis efter det att skott avlossats.

I polisförhör säger en anhörig till den åtalade att några personer försökt pressa honom på pengar och att den åtalade mannen försökt hjälpa honom. Men polisutredningen om misstänkt utpressning och utpressningsförsök har nu lagts ner i brist på bevis.

Åklagaren vill inte före rättegången uttala sig om ett möjligt motiv eller varför de fyra männen den här kvällen kom till gården där den åtalades anhörige bor.

Inte klarlagt

- Det man har kunnat konstatera är att det har förevarit vissa kontaktförsök per telefon, men i övrigt menar jag att man inte kunnat klarlägga varför de befinner sig på platsen just den här dagen och det beror ju delvis på att mordoffret inte har kunnat höras, säger åklagare Sofia Corin.

Försvarsadvokat Göran Ruthberg vill inte kommentera sin klients inställning till åtalet ännu.

ANNONS

- Jag kommer att yttra mig över åtalet i skrift till tingsrätten och då kommer jag att redovisa hans inställning. Jag tänker inte föregripa det, säger han.

TT

ANNONS