Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Astra Zeneca tillbakavisar uppgifter om ökad risk för blodpropp

Flera länder har pausat användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19, efter det att fall av blodpropp upptäckts. Nu går bolaget ut och tillbakavisar att det skulle finnas någon ökad risk för blodpropp till följd av vaccinet.

I ett pressmeddelande skriver Astra Zeneca att det finns ”klara vetenskapliga bevis” för att bolagets vaccin mot covid-19 inte ökar risken för blodpropp. Detta efter att man analyserat data från de över 17 miljoner människor som hittills fått vaccinet i EU och Storbritannien.

”Förhöjd risk av blodpropp har inte påvisats i någon åldersgrupp eller kön i något land”, skriver Astra Zeneca.

37 dokumenterade fall

Enligt bolagets undersökning finns det 37 dokumenterade fall av blodproppar bland de personerna som fått vaccinet – och det är ”betydligt lägre än vad som man kan förvänta sig ska hända naturligt i en så stor grupp människor”.

I pressmeddelandet försäkrar Astra Zeneca att hälsa och säkerhet alltid kommer i första hand och att bolaget kommer att fortsätta följa all tillgänglig data noggrant.

LÄS MER: Tegnell övertygad: Astras vaccin mot corona är säkert

Astra Zeneca pausat i flera länder

Oron för att Astra Zenecas vaccin ska ge en ökad risk för blodproppar har varit stor i flera europeiska länder som pausat användningen av vaccinet. Bland annat har Norge pausat användandet av vaccinet efter det att tre sjukvårdsanställda, som alla var under 50 år, drabbats av blodpropp.

– Det är blödningar, blodproppar och ett lågt antal blodplättar i blodet. Det är en mycket ovanlig situation, sa Steinar Madsen vid det norska läkemedelsverket på en hastigt kallad presskonferens tillsammans med Folkehelseinstituttet (FHI) under lördagen.

I samband med att Danmark pausade användandet av Astra Zenecas vaccin tidigare i veckan sa Elisabeth Bernspång, läkare och utredare på Läkemedelsverket, till GP att det inte finns någon ökad risk för blodproppar bland vaccinerade jämfört med befolkningen i övrigt.

– Det är slumpens skördar. Med tanke på att de äldsta vaccineras först så vore det konstigt om inte några av dem drabbas av allvarliga sjukdomar efter vaccinationen, sa hon.

Under söndagen beslutade också Irland att pausa vaccinering med Astra Zenecas vaccin. I samband med det uppgav Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket för Sveriges Radio att man granskar det som sker, men att man inte ser någon anledning att ändra rekommendationerna.

– I nuläget ser inte tydligt samband mellan blodpropp och vaccin, eller få blodplättar och vaccin, säger Veronica Arthurson till SR.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.