Arkeologiska fynd försenar och fördyrar regeringsrenovering

Den som vinner valet i höst får vänta till minst våren 2023 innan flyttlasset kan gå till nyrenoverade lokaler i Rosenbad, kan GP nu avslöja. Moderniseringen av regeringskansliet är kraftigt försenad och blir betydligt dyrare än beräknat – minst en halv miljard kronor mer. Historiska fynd i en källare är en av förklaringarna.

ANNONS
|

Det gamla bankpalatset från 1890-talet i centrala Stockholm, Rosenbad, fungerar sedan 1980 som regeringskansli och plats för statsministerns enhet, Statsrådsberedningen.

Renoveringen av Rosenbad påbörjades i januari 2019 och skulle ha varit klart för inflyttning i höst, i nära anslutning till valet. Statsminister Magdalena Andersson (S) har under den här tiden suttit i en närliggande byggnad.

Flygbild över regeringskansliet Rosenbad till vänster. På bilden syns också statsministerns tjänstebostad Sagerska huset och Riksdagen till höger.
Flygbild över regeringskansliet Rosenbad till vänster. På bilden syns också statsministerns tjänstebostad Sagerska huset och Riksdagen till höger. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sten från Hannover

Enligt Statens fastighetsverk, SFV, som förvaltar Sveriges kulturhistoriskt viktiga byggnader, ser det ut som att den som vinner valet i september, oavsett om det blir Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson (M), får räkna med ännu en tid utanför Rosenbad.

– Färdigställande av renoveringen kommer att vara efter valet 2022 vilket innebär att en inflyttning tidigast kan ske under våren 2023, säger Peter Wallin, fastighetsdirektör på SFV.

ANNONS

Byggnaden fräschas upp både invändigt och utvändigt. Bland annat byts en del av fasadens utsmyckningar av sandsten ut till nya, som huggits ut i Hannover i Tyskland, efter avgjutningar av originalen. Dessutom ska Rosenbad utrustats med en modern klimatanläggning, ny teknik och anpassas till dagens tillgänglighetsregler.

Under arbetets gång har man dock stött på en rad problem som både orsakat förseningar och fördyringar, enligt Peter Wallin.

Rosenbad

Rosenbad kan liknas vid regeringens huvudkontor. I byggnaden har statsministern sitt tjänsterum och sitt kansli.

Här har regeringen sammanträden och det är också här som många presskonferenser hålls.

Fynd i källaren

Renoveringen är ovanligt svår eftersom Rosenbad omfattas av stora kulturhistoriska krav. Coronapandemin har också försvårat genom brist på personal, svårt att få fram transporter med material och stigande priser på byggvaror.

Men förseningen förklaras också av ett historiskt fynd.

– Projektet har även haft ett par produktionsstopp i avvaktan på myndighetsbeslut, bland annat kopplat till arkeologiska fynd i källaren, rester av tidigare Bondeska palatset upptäcktes i samband med schaktning, säger Wallin.

Allt detta sammantaget har gjort att tidplanen spruckit och kostnaderna ökat kraftigt. Nu beräknas kostnaden landa på mellan 1,9 och 2,1 miljarder kronor, det kan jämföras med den ursprungliga kostnaden som sattes till 1,4 miljarder kronor. Ökningen landar dock inom den kostnadsram som godkänts för projektet, enligt SFV.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS