Arbogamord: Åklagaren yrkar på livstid fängelse

För två år sedan hittades Johanna Möllers man avliden i en sjö. Ett år senare mördades hennes pappa och hennes mamma skadades svårt. Under Arbogafallets sista rättegångsdag yrkar åklagaren på livstids fängelse för Johanna Möller och Mohammad Rajabi.

ANNONS
|

– Möller är hjärnan bakom de här gärningarna, de är hennes närstående och det är hennes motiv. Det finns ingen annan påföljd än livstids fängelse, säger åklagare Jessica Wenna.

I dag avslutades rättegången i ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall.

Tingsrätten har redan slagit fast att Johanna Möller är skyldig till mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma samt anstiftan till mord på sin man. Hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi anses skyldig till mordet på Möllers pappa samt mordförsöket på hennes mamma.

Osäker exakt ålder

Den mest omdiskuterade frågan i Västmanlands tingsrätt under den sista rättegångsdagen har varit den om Mohammad Rajabis ålder.

ANNONS

Åklagaren anser att han var över 21 år när gärningarna begicks och att han därför bör dömas till livstids fängelse. Men Rajabis försvarsadvokat, Lars Jähresten, anser att han var under 21 år och bör dömas till 14 års fängelse.

– Vi har olika åldersvarianter. Född 1998, vilket det inte finns någon som helst bevisning för, sedan född 96 som han säger i dag, eller född 94 som han sagt tidigare till myndigheter i Europa och det som han sa till tingsrätten i samband med den första häktningsförhandlingen, säger åklagaren Jessica Wenna.

Hon anser att det ska beaktas som klarställt att Mohammad Rajabi var över 21 år när handlingarna begicks. Men Lars Jähresten håller inte med.

– Den mest tillförlitliga uppgiften är den han har hävdat själv i mer än ett halvår, att han är född 1996. Åklagaren hänför sig mest till att han har uppgett olika åldrar tidigare. Vi har en handling som visar att han är född 1996, säger Lars Jähresten och syftar på den iranska ID-handling som finns bland bevisningen.

Rajabi har erkänt

Mohammad Rajabi, som tidigare har erkänt mordet och mordförsöket, är lättad över att den långa rättsprocessen är över, säger Jähresten.

Rättsmedicinalverkets undersökning av Rajabi visade att han troligtvis är över 18 år, men de har inte kunnat bestämma åldern mer exakt.

ANNONS

Lars Jähresten anser också att det finns flera förmildrande omständigheter för Rajabi.

– Det är ett hastigt förlopp, han har inte varit delaktig i planeringen och har ingen egen ekonomisk vinning av att begå de här gärningarna. Rätten ska också beakta andra omständigheter, jag skulle vilja lyfta fram att Rajabi kommer till Sverige som en ung person från fattiga förhållanden som oturligt nog hamnar hos Möller. Han hamnar i en beroendeställning och förlitar sig fullt ut på att Möller ska ta hand om honom, säger Jähresten.

Möllers advokat: Bör få tidsbestämt

Johanna Möllers försvarsadvokat, Amanda Hikes, anser att även Johanna Möller ska få ett tidsbestämt straff.

– Möller är tidigare ostraffad. Det är således inte något återfall i brottslighet. Under de senaste åren har hon levt under stark press. Förra sommarens psykiska press, anmälningar, utpressning, uthängd i media, säger hon.

– Är brottet mindre grovt och gärningen att bedöma som dråp? Ett tidsbestämt straff ska utdömas i så fall, säger Amanda Hikes. Johanna Möller har hela tiden nekat till brott. Domen meddelas den 21 augusti.

ANNONS