En 41-årig kvinna och en 18-årig man misstänks för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar i en sommarstuga utanför Arboga i början av augusti.
En 41-årig kvinna och en 18-årig man misstänks för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar i en sommarstuga utanför Arboga i början av augusti.

Arbogakvinnans make dog mystiskt

Den 41-åriga kvinna som misstänks för mord på sin pappa i Arboga figurerade även i ett fall där hennes make hittades död. Någon hade tecknat en livförsäkring i makens namn, enligt försäkringsbolaget. Förmånstagaren var den 41-åriga kvinnan.

ANNONS
|

Maken, som var i 40-årsåldern, hittades död i Hjälmaren i augusti förra året. Han ska ha varit fullt frisk och låg på bara en meters djup, enligt en person med god insyn i utredningen.

Trots mystiska omständigheter inledde polisen aldrig någon förundersökning om brott. Men försäkringsbolaget If började själva utreda händelsen.

- Det fanns omständigheter i skadeanmälan som gjorde att vi tittade närmare på ärendet. Min bedömning är att vår utredning visar att det finns anledning att anta att grovt brott förövats, säger Anders Lindstrand, chef vid If:s utredningsavdelning, till TT.

ANNONS

Maken hade ingen giltig livförsäkring utan någon annan ska ha försökt att teckna den i hans namn, enligt försäkringsbolagets utredning. Den förväntade förmånstagaren var, enligt Anders Lindstrand, den nu mordmisstänkta kvinnan.

I början av juli i år fattade If beslut om att inte betala ut några pengar.

Överklagat beslut

Två före detta våldsbrottsutredare, nu anställda av försäkringsbolaget, deltog i undersökningen. Utredningen blev klar i juli i år och lämnades till polisen som ändå inte ville inleda en förundersökning om maken i vattnet, enligt Anders Lindstrand.

- Vi tyckte att vi hade så pass intressant information att vi kände ett ansvar att förmedla uppgifterna till rättsvårdande myndigheter, därför överklagade vi polisens beslut till åklagare.

Ärendet ska nu överprövas av åklagare i Göteborg. Men åklagare i Västerås kan själva inleda en förundersökning kring maken i sjön.

- Man kan inleda en förundersökning. Om ny information tillkommer så kan åklagaren i ett nedlagt ärende fatta beslut om att inleda förundersökning. Det finns en sådan teknisk möjlighet för åklagare och det finns det för polisen också, säger åklagare Johan Fahlander, som leder förundersökningen om mordet i sommarstugan, till TT.

ANNONS

Nekar till brott

TT: Har det inletts någon förundersökning om mannen som hittades död i sjön?

- Jag har inte fattat något sådant beslut om att inleda förundersökning angående det. Om det finns någon annan åklagare någonstans som gjort en annan bedömning så har jag inte kännedom om det.

Mannen, som var gift med den 41-åriga kvinnan, hittades död i vattnet i närheten av en sommarstuga. Den 3 augusti i år hittades kvinnans pappa död och hennes mamma svårt skadad i sommarstugan. Polisen utreder mord och mordförsök, och på tisdagen greps kvinnan på Arlanda flygplats då hon försökte lämna landet.

- Det har varit förhör och hon förnekar brott, säger advokat Amanda Hikes, som försvarar kvinnan, till TT.

TT: Hur mår din klient?

- Det är klart att det är en påfrestande situation.

ANNONS

Även den 41-åriga kvinnans 18-årige sambo greps, och paret är anhållna misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

Enligt polisen nekar även mannen till brott.

Fakta: Arbogaärendet

Augusti 2015: Den 41-åriga kvinnans make hittades död i Hjälmaren utanför Arboga. Polisen inledde ingen förundersökning om brott.

Sommaren 2016: Enligt flera medier ska kvinnan ha utretts för sexuellt utnyttjande av flera tonårspojkar, men utredningen lades ner.

3 augusti: Kvinnans pappa hittades död och kvinnans mamma skadad i en sommarstuga. Inledningsvis missänktes mamman för mord på pappan, men efter några dagar klassades hon i stället som brottsoffer.

16 augusti: Den 41-åriga kvinnan greps på Arlanda då hon försökte lämna landet. Även hennes 18-årige sambo greps. Båda anhölls misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

ANNONS