Arbogakvinnan om bråket med maken under mordkvällen

ANNONS
|

Nu pågår rättegången mot Arbogakvinnan som bland annat misstänks för att ha mördat sin make och sin pappa Göran samt för att ha försök mörda sin mamma.

Först ut under rättegången står det misstänkta mordet på kvinnans make.

Under tisdagen kommer den 42-åriga kvinnan själv få vittna om vad som hände vid sommarhuset i Arboga den 7 och 8 augusti 2015 - då maken hittades död i Hjälmaren.

Hon har från start nekat till all inblandning i mordet och påstår att det inte ligger brott bakom makens död.

– Han blev inte mördad, håller hon fast vid.

Nattade barnen – somnade

I polisförhör har kvinnan berättat att paret kom till sommarstugan tidig eftermiddag den sjunde augusti. De hade planerat att fira makens födelsedag och hade köpt med sig champagne och skaldjur bland annat som de under kvällen satte i sig nere på bryggan.

ANNONS

Arbogakvinnan ska dock ha lämnat maken en stund för att natta sina barn. Men planen var att hon skulle återvända till maken.

– Ja vi skulle ha haft sex nere på stranden, har hon sagt i polisförhör.

Men enligt Arbogakvinnan drog nattningen ut på tiden.

– Har för mig att det tog ganska lång tid för dem att somna så jag somnade nog samtidigt ungefär, har hon sagt i förhör.

Sms:ade maken

Under den tid som kvinnan påstår att hon nattar deras barn har man sett att hon skickat flera sms till maken.

Mellan klockan 20.19 och fram till klockan 22.55 skickade hon 16 sms till maken.

– Vi blev osams där och då försökte vi att vi skulle bli sams igen, har hon sagt till polisen.

– Han tyckte att jag köpt för dåligt med skaldjur. Vi skulle fira hans födelsedag och alla skaldjur var jättedyra och så fanns det inte särskilt mycket skaldjur så jag hade köpt kungskrabbor. De är ju jättedyra. Kanske 200 kr styck, berättade hon för polisen om vad grälet handlade om.

Men maken svarade inte på något av kvinnans sms.

– Så där var det ofta, att han inte svarade på flera dygn ibland.

Snyftade i larmsamtalet

Och efter det sista smset klockan 22.55 var det ett uppehåll fram till strax efter sju på morgonen därpå. Fram till klockan 8.21 skickades fem sms till maken.

ANNONS

Sedan ringde Arbogakvinnan sin ena dotter och frågade om hon ville komma till sommarstugan - då sa hon inget om att hon inte pratat med maken sedan kvällen innan.

– För han hade säkert legat och sovit nere i en solstol. Så där gjorde han, försvarade hon sin uteblivna oro.

Men klockan 8.54 kom samtalet till larmcentralen.

– Jag och min man är ute på landet med våra barn men nu hittar jag inte min man. Och båten är borta, säger hon i samtalet enligt en utskrift som finns i förundersökningsprotokollet.

I samtalet framgår det att kvinnan är på bryggan och tillslut säger hon att hon ser att båten drivit i land en bit bort. Hon berättar för larmoperatören att maken är sjövan men att han inte brukar ha flytväst. Hon säger också att han är simkunnig och vältränad.

Det framgår av samtalsutskriften att kvinnan snyftar under samtalet.

– Han skulle komma upp i huset men han kom aldrig upp i går kväll, så somnade jag väl och sedan i morse när vi tänkte då var han kanske här nere men nej.

LÄS MER: Arbogakvinnan: "När blev jag en massmördare?"

Första misstanken – drunkningsolycka

När räddningspersonalen kom till sommarstugan hittades maken död. Då trodde de att det var en drunkningsolycka.

ANNONS

Men ett försäkringsbolag började fatta misstankar. Arbogakvinnan hade tecknat en livförsäkring på maken ett halvår före hans död. Dog maken skulle hon få två miljoner kronor.

Efter påtryckningar från försäkringsbolaget valde man att starta en förundersökning. Åklagaren ville då att det skulle göras en utökad rättsmedicinsk obduktion. Resultatet av den visade sig bli viktig.

– Det finns olika mycket kiselalger i olika vatten. Man har gjort olika mätningar av vattnet i Hjälmaren och kommit fram till att det är ett kiselalgsrikt vatten. Då borde han ha haft betydligt fler kiselalger i lungorna än han hade om han hade drunknat i det vattnet. Så det talar emot att han har drunknat i vattnet i Hjälmaren, har kammaråklagare Jessica Wenna sagt.

Misstankarna: Dränktes i kräftlåda

Under den första rättegångsdagen visades en bild på en plastlåda upp, skriver flera medier som var på plats. Enligt åklagaren var den tillräckligt stor för att kunna dränka någon i.

– Vi skulle ha lagt kräftorna i den, har Arbogakvinnan sagt i förhör om hur kräftlådan användes.

Det finns en rad andra omständigheter som polis och åklagare anser besvärande för kvinnan. Som att det inhandlades mat för 1900 kronor med makens kort dagen de åkte ut till sommarstugan. Förhörsledaren rabblade då upp alltifrån getost, familjekex, bastukorv, ljuslyktor och våtservetter till skaldjur, alkohol, choklad och ett kilo entrecote. Mat som skulle vara till två vuxna och två barn.

ANNONS

– Men, va? Så mycket handlar han aldrig för, kommenterade kvinnan uppgifterna i ett förhör.

Polisen frågade kvinnan vart all mat tog vägen.

– Ja, det funderar jag med på, var hennes svar på det.

Hon fick också frågan vart all sprit tagit vägen.

– Ja, det undrar jag också för jag har inget minne av att vi handlade så där mycket.

Åklagaren anser att detta visat att det var fler på platsen som kan ha hjälpt Arbogakvinnan med mordet. I stämningsansökan står det just att Arbogakvinnan utfört mordet "tillsammans och i samförstånd med annan eller andra".

Ytterligare tre personer misstänks vara inblandade i drunkningsmordet men ingen är frihetsberövad och det är bara Arbogakvinnan som åtalats.

Badade där maken drunknade

Polisen ifrågasätter också det faktum att kvinnan och några av hennes barn lekte och badade på platsen där maken drunknat - bara några få veckor senare. "Makabert", kallade förhörsledaren det

– Mmm det är väl lite så jag är. Jag är sådan som person. Jag, full fart framåt, säger hon och fortsätter.

– Det var väl varmt och sommar och livet gick vidare.

Rättegången mot kvinnan beräknas pågå fram till slutet av juni.

ANNONS