Arbogakvinnan häktas för mord på maken

ANNONS
|

Sommaren 2015 hittades en man död i en sjövid en sommarstuga i Arboga.

Först utgick utredarna från att det var en drunkningsolycka men ett försäkringsbolagmisstänkte att ett brott begåtts. Efter mordet ska kvinnan ha begärt ut den livförsäkring som tecknats på maken.Livförsäkringen hade tecknats bara ett halvår innan det misstänkta mordet. Den som tecknat försäkringen var just kvinnan och det var även hon som var förmånstagare.

Försäkringsbolagetbörjade utreda omständigheterna kring drunkningen. Då kom det fram attkvinnan ska ha försökt att förgifta sin man under en utlandssemester veckorna efter att hon tecknat livförsäkringen.

Men polisen startade aldrig någon förundersökning - ett beslut som försäkringsbolaget överklagade.

ANNONS

LÄS MER:Dottern misstänks för mord på sin make

I dag häktades kvinnan på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat sin make, rapporterar Sveriges Radio P4 Västmanland.Även en 25-årig man är häktad misstänkt för inblandning i mordet på maken. Åklagare har begärt honom omhäktad och häktningsförhandlingen hålls under eftermiddagen.

Pojkvännen har erkänt

Rörande sommarens mord på pappan och mordförsöket på mamman sitter dotterns pojkvän, en man i 20-årsåldern häktad. Han har erkänt brotten.

– Han har medgett att det är han som har haft ihjäl den här mannen och också huggit kvinnan, har åklagaren Jessica Wenna sagt till TT.

Enligt Veckans Brott i SVT ska han också ha sagt att dottern skjutsade honom till brottsplatsen - sommarstugan i Arboga.

Men hon nekar till all inblandning.

- Hennes inställning är att om han har fått den uppfattningen så har han fått det om bakfoten. Hon har inte bett om något sådant där, säger Leif GW Persson om hennes inställning.

Hanfortsätter:

- Men varför i hela fridens namn skulle han hitta på det där.Varför skulle den där pojkvännen göra det om man tänker bort henne. Han skulle inte ens hitta till den där jävla kåken. Han har inget som gör att han kan ta sig dit. Han saknar ju bil och allting.

ANNONS

Leif GW Persson konstaterar att man kan jämföra pojkvännens erkännande med andra uppgifter som kommit fram i förundersökningen.

LÄS MER:Uppgifter: Dottern gav maken en spruta som gjorde honom sjuk

"Ovanlig mördare"

Hur skulle du beskriva de här två morden och mordförsöken?

– Hon är ovanlig. Hon är en ovanlig mördare. Hon är kvinna till att börja med. Hon agerar utifrån ekonomiska motiv. Hade hon lyckats med den där drunkningsolyckan...Hon lever ju i en föreställning om att hon ska få 7-8 miljoner. Men hon har bråttom för så fort de är skilda får hon inte pengarna längre, säger Leif GW Persson om den misstänkta dottern och berättar att hon försökt teckna två försäkringar, den ena gick inte igenom.

Leif GW Perssonhar en teori om motivet till det senaste mordet och mordförsöket:

– Hade hon fått livförsäkringen då tror jag att pappan hade levt. Men om hon inte får det så måste hon få pengar från någon annanstans och då bestämmer hon sig för att ta kål på föräldrarna. Det kan hon ha gjort på olika sätt men nu väljer hon det här. Och det är jävligt korkat. Det finns mycket bättre sätt, säger Leif GW Persson.

Förutom två mord och ett mordförsök är kvinnan misstänkt för försök till bedrägeri för att ha försökt ta ut pengarna på livförsäkringen som hon tecknat.

ANNONS

LÄS MER:Dottern och sambon misstänks ha mördat tillsammans

Bakgrund: Arbogamorden

Kvinnan i 40-årsåldern sitter sedan september 2016 häktad misstänkt för mord respektive mordförsök på sin far och mor i en sommarstuga utanför Arboga.

Dessa brott erkände kvinnans pojkvän i februari, efter att ha suttit häktad i nästan ett halvår.

Den 20 mars häktades kvinnan även för mordet på sinmake, som i augusti 2015 hittades drunknad i Hjälmaren, inte långt från sommarstugan.

Först avskrev polisen dödsfallet som en olycka. Men efter påtryckningar från försäkringsbolaget If beslutade åklagare att inleda en förundersökning om misstänkt mord. Försäkringsbolaget hade uppmärksammat att kvinnan tecknat en livsförsäkring i sin makes namn, med sig själv som förmånstagare.

I mitten av november 2016 öppnades mannens grav för att kroppen skulle kunna genomgå en heltäckande rättsmedicinsk undersökning.

Kvinnan är även delgiven misstanke om stämpling till mord, och misstänks även för försök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning i samband med makens död.

Sedan februari sitter även en man i 25-årsåldernhäktad misstänkt för mordet på maken. Han nekar till brott.

Källa: TT:s arkiv.

ANNONS