Gratis interrail för unga blir nu åter verklighet för upp till 60 000 ressugna EU-medborgare. Arkivfoto.
Gratis interrail för unga blir nu åter verklighet för upp till 60 000 ressugna EU-medborgare. Arkivfoto. Bild: Johan Nilsson/TT

Ansök nu för gratis tåg för unga

Upp till 60 000 unga européer får resa gratis nästa år när EU drar i gång sitt reseprojekt igen. Även 19- och 20-åringarna får nu chansen.

ANNONS

Efter två år i träda på grund av coronapandemin återupptar nu EU-kommissionen sitt Discover EU-projekt.

"De senaste 18 månaderna har våra unga av solidariska skäl fått offra värdefulla ungdomliga och definierande händelser i sina liv. Jag är mycket glad över att kommissionen i dag erbjuder en europeisk mobilitetsboom med 60 000 tågbiljetter", säger kommissionären Margaritis Schinas i ett uttalande på måndagen.

Precis som tidigare gäller det för hugade resenärer att ansöka på en särskild webbplats, den här gången från och med tisdagen till senast den 26 oktober. För att kunna bli utvald måste man vara född mellan den 1 juli 2001 och den 31 december 2003. Resandet ska sedan ske mellan mars 2022 och februari 2023.

ANNONS

Systemet lanserades ursprungligen 2018 som ett sätt att ge 18-åriga européer möjlighet att kostnadsfritt upptäcka andra EU-länder i upp till en månad. Under två års tid fick sedan 69 571 unga – varav 1 401 från Sverige – sina resor helt eller delvis betalda ur EU-kassan.

Att coronaläget kraftigt försvårade resandet under 2020 och 2021 gör att kommissionen nu även öppnar för de EU-ungdomar som var 18 år under coronaåren.

Fakta: Discover EU

EU-kommissionen erbjuder upp till 60 000 unga att resa gratis inom EU under upp till en månad under 2022.

Ansökan ska vara inlämnad senast den 26 oktober 2021, via webbplatsen europa.eu/youth/discovereu

Resandet kan göras ensam eller i grupp och är öppet för alla medborgare i EU-länder födda mellan den 1 juli 2001 och den 31 december 2003. Även brittiska medborgare är välkomna, eftersom delar av programmet är finansierat av EU:s budget för 2020, då Storbritannien delvis fortfarande var med i EU.

Resan är huvudsakligen tänkt att utföras med tåg, men i särskilda fall kan även buss, fartyg och flyg godkännas.

Varje land har ett visst antal platser, i förhållande till folkmängden. Om det i något land inte finns tillräckligt många ansökningar för att uppfylla kvoten fördelas platserna i stället till andra länder.

Under tidigare år har totalt 4 561 svenskar ansökt om biljetter. Av dessa har 1 401 blivit utvalda.

Källa: EU-kommissionen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS