Annie Lööf vittnar om Visbydådet

På onsdagen vittnade Centerledaren Annie Lööf om Visbydådet där Theodor Engström står åtalad misstänkt för terroristbrott, mord och för att ha haft planer på att döda Lööf.
– Jag lever alltid i vetskapen om att något kan hända, säger Annie Lööf.
Hon berättar att valrörelsen påverkades av dådet och om det utbredda hotet och hatet.

ANNONS
|

Theodor Engström, 33 år, står åtalad för terrorbrott genom mord på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren och för att ha planerat att mörda Centerledaren Annie Lööf under Almedalsveckan.

På onsdagen vittnade Annie Lööf, som befann sig i närheten av dådet den 6 juli i Visby under politikerveckan i Almedalen. Hon skulle hålla en presskonferens i närheten, som ställdes in, men efter dådet höll hon tal från Almedalscenen framför folksamlingen. Då visste hon inte om de misstänkta mordplanerna på henne.

– Det var väldigt allvarstyngt att gå ut på scenen. Men jag kände att det var väldigt viktigt. Vi var inte så många av det offentliga Sverige kvar i Almedalen, så jag kände ett ansvar att lugna och vara en samlande kraft, säger hon.

ANNONS

Hon säger att det var viktigt att inte ställa in, och att hon ville hålla talet efter bedömningen att det var säkerhetsmässigt görbart, även om det var ansträngande och tog hårt att hålla talet.

Hon berättar att dådet tog henne väldigt hårt. Att hon alltid lever i vetskapen om att något kan hända, till skillnad från många andra som åker till Almedalen.

– En person som Ing-Marie Wieselgren har ju inte tanken när hon åker att hon inte ska komma tillbaka. Det tog mig väldigt hårt att det är en anställd tjänsteman som drabbas av ett så brutalt brott, säger Lööf.

Annie Lööf berättar att det är en väldigt sårbar situation att stå på scenen framför tusentals personer och samtidigt leverera.

– Det har i många fall när man håller Almedalstal varit en yttre påverkan, säger hon och berättar att hon även tidigare sökt av publiken efter hot när hon stått på scen.

"Påverkar mig som mamma”

Det var måndagen efter Almedalsveckan i juli som Annie Lööf fick reda på att det även fanns en misstanke om brott som skulle ha begåtts mot henne.

Annie Lööf har länge varit utsatt för högerextremt hot och när de misstänkta mordplanerna blev offentliga ökade hatet, berättar Lööf.

ANNONS

– Det var många som fortsatte skriva att det var viktigt att förgöra landsförrädare, och mig specifikt. Men det är något som följt mig i många år.

Engström har tidigare varit engagerad i den nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen, även om inte åklagare kopplat ihop attacken med NMR. En rättspsykiatrisk undersökning har också visat att han var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället.

– Jag har försökt skilja på de hat och hot från den högerextrema världen jag har varit utsatt för från det här, eftersom jag inte fått veta hela bilden, säger hon.

Men hon menar att bilden av den högerextrema berättelsen blev tydlig när hon läste förundersökningen.

– Jag tar väldigt illa vid mig att man har kartlagt mig sedan 2014.

Hon säger att hon drar sig för att berätta för att det efter detta väntar fler drev, och att andra inspireras.

– Det förskräcker faktiskt. Det påverkar mig som privatperson jättemycket. Det påverkar mig som mamma när ens sjuåring kommer hem och frågar varför någon vill döda mig. Jag tycker inte att några barn ska behöva uppleva det.

Påverkade valrörelsen

Dådet och att Lööf misstänks ha varit måltavla påverkade hur Annie Lööf lade upp valrörelsen.

Annie Lööf berättar att hon styrde om valrörelsen, att hon inte höll tal bland stora folksamlingar, utan valde att ha dialog på torg med samlingar av centerpartister.

ANNONS

– Min kalender brukar inte påverkas, men det gjorde det av detta. Jag tyckte att det var en jättestor ansträngning att gå Pride-paraden. Jag gick på spänn hela Pride-paraden. Fortfarande tittar jag på vad människor har i händerna när de träffar mig, säger Annie Lööf.

Hon säger att hon inte är säker på att hon hade åkt till Almedalen nästa sommar om hon hade suttit kvar som partiledare.

– För mig har den personliga gränsen passerats. Nu hoppas jag att man kommer att genomföra Almedalsveckan, men tänka igenom säkerheten.

Efter valet meddelade Lööf att hon avgår som partiledare för Centerpartiet. Dådet och de misstänkta mordplanerna är dock inte huvudanledningen till detta.

– Men jag ska inte sticka under stol med att det har varit väldigt påfrestande under valrörelsen. Och jag vaknade efter valrörelsen med en lättnad över att jag lyckades genomleva valrörelsen. Även om det inte är huvudanledningen till att jag avgår tycker jag som mamma och privatperson att det är skönt att slippa den baksidan av partiledarrollen.

Huvudförhandlingen mot Engström pågår den 8 november till 15 november.

LÄS MER:Annie Lööf avgår som partiledare för Centerpartiet

LÄS MER:Åklagaren: Ett attentat riktat mot samhället

LÄS MER:Visbydådet – detta har hänt

LÄS MER:Annie Lööf har levt under en omänsklig press

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS