Annie Lööf var en av måltavlorna under Almedalsveckan i Visby i somras när psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren dödades.
Annie Lööf var en av måltavlorna under Almedalsveckan i Visby i somras när psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren dödades. Bild: Frida Winter

Annie Lööf om åtalet: "Overkligt och omtumlande"

Theodor Engström, 33, knivmördade psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Almedalen. Men han hade ytterligare ett mål – att döda Annie Lööf. Nu reagerar C-ledaren på åtalet mot honom. ”Omtumlande och närmast overkligt” skriver hon i sociala medier.

ANNONS
|

”Det är omtumlande och närmast overkligt att höra om gärningsmannens motiv och förberedelser. Det kryper in under skinnet att ta del av hans vilja, sedan många år, att både skada, döda och attackera såväl några av oss som enskilda personer som den svenska demokratin, vår öppenhet och tillit under pågående Almedalsvecka.” skriver Annie Lööf på Facebook.

Det var den 6 juli som poliser plötsligt började springa mot Donners plats i centrala Visby. De kunde ganska snabbt gripa en man, men då hade han redan hunnit attackera Ing-Marie Wieselgren med kniv. Den 64-åriga psykiatrisamordnaren fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

ANNONS

Nu åtalas 33-årige Theodor Engström. Brottsrubriceringen är terrorbrott genom mord, samt förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Påverkar på djupet

Annie Lööf skriver också att hon kommer att gå igenom förundersökningen och förbereda sig mentalt inför rättegångsprocessen som kommer att pågå de kommande veckorna.

”Att vara måltavla i en pågående rättsprocess om terrorbrott och förberedelser till mord påverkar såklart familjen och mig personligen på djupet men idag går all omtanke till Ing-Marie Wieselgrens familj i deras stora sorg och saknad. Att få genomlida en rättsprocess utan sin mamma.” fortsätter hon.

Annie Lööf känner, enligt sitt inlägg i sociala medier, att det är viktigt att åtal väcks redan nu och att det görs med ett omfattande bevismaterial.

”Hatet, hoten och våldsamma extremister får inte vinna. Jag hoppas att detta kan vara en rejäl tankeställare hos oss alla vilket samhälle vi vill ha framåt.” skriver Annie Lööf och hänvisar till sitt målsägandebiträde för ytterligare kommentarer.

LÄS MER:Theodor Engström åtalas för terrorbrott efter Visbydådet

LÄS MER:Visbydådet – detta har hänt

ANNONS