Annie Lööf håller tal på C-stämma

Annie Lööf står fast vid Centerpartiets linje. Hennes parti ska vara en motkraft till alla som vill minska den liberala demokratin.
– Vi ska fortsätta hylla mångfaldens flagga när andra vill hala den, säger C-ledaren i sitt tal.

ANNONS
|

Alla partier utom Vänsterpartiet samlas i höst för att mejsla ut sina politiska förslag inför valet 2022, V möts först i början av nästa år.

Centerpartiets stämma pågår till och med söndag och hålls både digitalt och på plats.

Vårdsatsning

Annie Lööf, som firar tio år som partiledare vid stämman, förklarade mötet öppnat med ett tal till sina partikamrater där hon fokuserade på klimat, demokrati och vård.

Bland annat vill C se en satsning på fler läkare och personal i primärvården i glesbygden till en total kostnad på 1,1 miljarder kronor. Man vill också satsa 300 miljoner på fler ambulanser på landsbygd.

ANNONS

– Vi ska visa att samhällskontraktet gäller över hela landet, säger Lööf.

Men Annie Lööf ägnade också en hel del tid åt att tala för den liberala demokratin. Hon lyfte upp situationen i Ungern och Polen, där den demokratiska utvecklingen gått bakåt, och menade att inte heller i Sverige kan vi ta dessa frågor för givna. Hon kritiserade Sverigedemokraterna, som hon menar låter sig inspireras av dessa länder, och exemplifierade med SD-motioner med förslag om att införa förbud mot att hissa prideflaggan.

– Partiet vill ha grundlagsskrivningar om att makten ska utgå från svenskarnas folk och också inskränka minoriteters rätt till sin egen kultur, säger Lööf.

Omskärelse och kö till friskolor

På schemat under de fyra dagarna står bland annat att ta ställning till förslag till politik på tre områden: Grön ekonomi för fler företag, en stark liberal demokrati och vård och omsorg av hög kvalitet.

Bland det som väntas orsaka mest debatt är frågan om kösystem till friskolor, ska dessa slopas eller inte? Men också C-kravet från 2019 om att verka för ett förbud mot omskärelse av pojkar, en fråga där man nu börjat svänga, bland annat efter skarp kritik från judiska organisationer.

ANNONS