Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Centerpartiets partiledare Annie Lööf
Centerpartiets partiledare Annie Lööf närvarar vid politikerveckan förra sommaren. Bild: Christine Olsson/TT

Annie Lööfs dotter föddes för tidigt – slutade andas

Annie Lööfs dotter slutade andas på sin mammas bröst och själv behövde Lööf opereras flera gånger. Centerns partiledare har även fått följa coronakrisen från sidolinjen under våren. Nu ska hon återvända till politiken och berättar för DN om både dotterns för tidiga födelse och vad hon tycker om Sveriges pandemihantering.

Den fjärde december förra året la partiledaren Annie Lööf (C) upp en något oväntad bild på sitt Instagramkonto.

Att hon var gravid var ingen hemlighet, det hade hon berättat redan i augusti, men när dottern Saga föddes var det flera månader för tidigt.

”Vi båda mår under omständigheterna bra och kommer att få ligga på sjukhus en längre tid då dottern är född allt för tidigt. Vi är så tacksamma för livet, för vår andra dotter och för svensk sjukvård”, skrev Lööf ihop med bilden på en liten, liten fot.

Men dotterns födsel var dramatisk. Annie Lööf hade länge haft ont i magen och en natt vaknade hon och skrek av smärta, berättar hon i en längre intervju med DN.

Läkarna kom fram till att hennes livmoder hade brustit.

Lööf fick genomgå flera operationer och dottern Saga kom till världen, om än lite tidigt.

– När läkarna sa till mig att ni kommer nog att ligga här till februari kändes det som de drog ner en rullgardin. Jag bara kände: Att ligga på en institution så länge utan att kunna sova hemma och sova bredvid min stora tjej och få ett fungerande liv, hur ska det här fungera? säger hon till DN.

Dottern slutade andas: ”Jag storgråter”

I intervjun berättar hon att Saga hade outvecklade lungor och att hon en gång slutade andas när hon låg på sin mammas bröst. Dottern blev alldeles slapp men vårdpersonalen kunde snabbt få igång henne igen.

– Och sedan när hon har stabiliserats går jag in till det lilla kyffe som vi sov i. Och det bara brister. Jag storgråter, säger Annie Lööf till tidningen och förklarar att det var den värsta situation hon varit med om, någonsin.

I februari fick familjen lämna sjukhuset och åka hem – och sedan slog pandemin till med full kraft i Sverige. Även om Annie Lööf gärna ville vara mitt i händelsernas centrum som politisk ledare insåg hon att det skulle bli svårt att senare gå tillbaka till en föräldraledighet.

Hon tycker att det är bra att Sverige valde en strategi som bygger på rekommendationer och frivillighet, men att landet behöver ett större nationellt ansvar under en pandemi. Speciellt för att testa för sjukdom i större utsträckning.

– Pandemin har lärt oss att vi måste lägga mer pengar på sjukvård och äldreomsorg. Men också att vi måste se till att våra äldreboenden har rätt att ge dem som bor där syrgas eller blodförtunnande medicin eller dropp när det behövs. Det kan behövas mer sjukvårdande inslag i äldreomsorgen, säger hon till DN.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.