Statsminister Magdalena Andersson (S) är ute på bussturné och möter media i Helénsparken i Skövde.
Statsminister Magdalena Andersson (S) är ute på bussturné och möter media i Helénsparken i Skövde. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Andersson om PKK-stödet: Ytterst olämpligt

Statsminister Magdalena Andersson (S) reagerar starkt på att riksdagsledamöter från Vänsterpartiet visat upp terrorstämplade PKK:s flagga i Almedalen.
– PKK är en terrorlistad organisation, inte bara i Sverige utan i EU och att stå med sådana flaggor är ytterst olämpligt, säger hon till TT.

ANNONS

Det var under Vänsterpartiets halvdag på måndagen som riksdagsledamöterna Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas stod i Almedalen och poserade med flaggor från de kurdiska organisationerna PKK, YPG och YPJ.

En bild på dem publicerades senare bland annat av Aftonbladet.

"Hon får ta ansvar"

Magdalena Andersson bedömer inte att agerandet kommer att påverka Sveriges Natoprocess.

– Det bedömer jag inte påverkar Sveriges Natoansökan, däremot är det olämpligt i sak att stödja terroristorganisationer.

TT: Är det något du kommer att ta upp med Vänsterpartiet?

– Det är säkert något jag kommer att ta upp när jag pratar med Nooshi Dadgostar, det bedömer jag, men det är hon som får ta ansvar för sitt parti.

ANNONS

Även utrikesminister Ann Linde kritiserar tilltaget:

– Jag tycker det är oerhört omdömeslöst att stå med flaggor från terroristorganisationer. Jag tycker också att Vänsterledaren borde kommentera detta, säger hon till TT.

TT: Tror du att det här kommer att påverka Natoprocessen?

– Jag hoppas inte det. Det här är inget som regeringen på något sätt står bakom. Tvärtom så tycker vi det är omdömeslöst.

TT har sökt Nooshi Dadgostar som avböjer att kommentera det inträffade.

"Bekymmersamt"

Statsministern upprepar att Sverige är i ett mycket bättre och säkrare läge nu än tidigare, nu när Sverige släppts in som blivande Nato-medlem av de 30 medlemsländerna.

På frågan om hur hon ser på Turkiet som en samarbetspartner svarar hon:

– I Nato så kommer vi att ha närmare samverkan med alla länder som är medlemmar i Nato, men däremot ser vi att även Natoländer kan ha synpunkter på varandra, så även inom Europeiska unionen. Det kommer vi naturligtvis fortsätta ha.

TT: Är Turkiet en demokrati?

– De kommer att ha val i höst så på så sätt är det en demokrati, men däremot så är journalister fängslade på ett sätt som är bekymmersamt.

Kan ta ett år

Turkiet är bekymrade om sin egen inre säkerhet, påtalar Andersson, och landet har synpunkter på vilka organisationer som är terrororganisationer. EU och Sveriges definition skiljer sig från Turkiets.

ANNONS

Statsministern ger på nytt uppskattningen att det kan ta tid innan Sverige blir fullvärdig medlem i Nato, vilket kan ske först efter att alla medlemsländernas nationella parlament ratificerat ansökan.

– Det kan ta tid. Det går inte att utesluta mer krångel på vägen, vi har bedömt att det kan ta ett år och det är en bedömning som vi står fast vid, säger Magdalena Andersson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS