Statsminister Magdalena Andersson (S) är i London 14–15 mars. Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S) är i London 14–15 mars. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Andersson möter Boris Johnson i London

Statsminister Magdalena Andersson (S) åker till London för att diskutera säkerhetsläget i Europa med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

ANNONS

Andersson kommer att träffa ledare för de tio länder som är med i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) under måndag och tisdag. Förutom säkerhetsläget kommer stöd till Ukraina och åtgärder med anledning av kriget diskuteras.

Deltar gör Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Storbritannien.

Statsministern träffar på tisdag premiärminister Boris Johnson i ett bilateralt möte om samarbetet mellan Sverige och Storbritannien. Andersson kommer också att ha bilaterala möten med Finlands president Sauli Niinistö och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

JEF är ett brittisklett ramverk för en snabbinsatsstyrka som Sverige varit medlem i sedan 2017. Insatsstyrkan ska snabbt kunna aktiveras i en kris- eller konfliktsituation, och kunna hantera ett brett fält av uppdrag med fokus på norra Europa.

ANNONS

När försvarsminister Peter Hultqvist (S) träffade sin brittiska motsvarighet Ben Wallace i Köpenhamn i början av mars var det i samband med en JEF-övning i Östersjön.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS