Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) säger att det inte går att lita på statsminister Ulf Kristersson. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) säger att det inte går att lita på statsminister Ulf Kristersson. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Andersson: Kristersson backar från vårdlöftet

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anser att statsministern sviker ett löfte om att skjuta till resurser till vården.
– Det går inte att lita på vad Sveriges statsminister säger.

ANNONS
|

Andersson hänvisar till en intervju som statsminister Ulf Kristersson (M) gjort med Corren där han svarar på frågan: Kan du lova att det inte blir några varsel?

Kristersson säger då: "Nej, jag kan aldrig lova vad 21 regioner fattar för beslut. Det har jag aldrig sagt heller. Utan jag har sagt att staten kommer göra sitt för att så långt som möjligt undvika generella neddragningar av viktig medicinsk personal."

– Nu backar Ulf Kristersson från sitt vårdlöfte, säger Magdalena Andersson.

– Nu säger han att han ska hjälpa regionerna ”så långt som möjligt”, men i TV4 så var han väldigt tydlig med att han sitter med makten i sin hand – han kan via budgeten se till att det inte ska sägas upp personal.

ANNONS

Det var för snart två veckor sedan som statsministern sade i TV4 att regeringen och Sverigedemokraterna kommer att lägga en budget som ska "se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården".

Andersson anser att Kristersson nu skapar oro hos både patienter och vårdpersonal.

– Jag var på Sahlgrenska igår med Nooshi Dadgostar. Ulf Kristersson satt tidigare emellan oss två och lovade att han ska lägga fram en budget så att ingen sjukvårdspersonal ska behöva sägas upp. Idag så backar han från sitt löfte – han sviker sitt löfte. Då är frågan: Går det att lita på Sveriges statsminister? säger Magdalena Andersson (S) till GP och menar att det är en del i ett mönster där Kristersson utfärdat löften som sedan inte hållits.

– Det är klart att det gör ju att många blir oroliga. Jag tänker på gravida kvinnor som oroar sig för förlossningen, cancerpatienter som behöver vård och unga som mår psykiskt dåligt och som redan står i en för lång kö till barn- och ungdomspsykiatrin.

Kristersson har lovat att återkomma "relativt snart, allra senast i budgeten" om extra tillskott till regionerna.

LÄS MER:Sahlgrenska i fokus efter statsministerns löfte

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS