Andersson kräver att Strandhäll går igenom sin ekonomi

Annika Strandhäll (S) har fått nio betalningsförelägganden från Kronofogden sedan 2018, enligt TV4 Nyheterna. Sju har reglerats tidigare, två det senaste dygnet. Statsminister Magdalena Andersson kräver att hon reder ut alla frågetecken.
– Jag har förtroende för Annika Strandhäll men jag förväntar mig att hon gör en grundlig genomgång av sin ekonomi så att det här är klarlagt, säger Andersson.

ANNONS
|

Annika Strandhäll (S) hade knappt hunnit bli utnämnd till klimat- och miljöminister i Magdalena Anderssons nya regering innan hon hamnade i blåsväder. Detta efter att Aftonbladet uppmärksammat att den återvändande ministern har skulder hos Kronofogden.

Enligt tidningens uppgifter hade Strandhäll under gårdagen två obetalda räkningar som gått till inkasso och resulterat i betalningsförelägganden. S-politikern svarade Aftonbladet skriftligt med att hon ”missat dessa två räkningar” samt att det gjort henne förvånad.

Vidare förklarade hon vad det hela gällde:

”Det ena ärendet gäller ett uppsagt abonnemang på bredband och det andra en fyllning av ett utomhusbadkar. Jag kommer självfallet reglera dessa skulder direkt”.

ANNONS

Uppgifter: Skulder på 16 000 kronor

I en TV4-intervju senare under tisdagen fick Strandhäll svara på frågor rörande inkassokravet.

– Det är ingen våldsam, stor historia. Uppenbarligen hade jag ett uppsagt bredband där det låg en räkning som jag inte sett och haft koll på.

– Jag har ordning på min privatekonomi och har aldrig haft en betalningsanmärkning. Så det förvånade mig lika mycket som någon annan.

TV4 hade däremot motsägande uppgifter på att Strandhäll 2013 ska ha haft skulder på uppemot 16 000 kronor.

– Det är inget som jag kommer ihåg. Det ligger väldigt långt bak i tiden.

”Hade jag haft den minsta aning...”

På onsdagsmorgonen medverkade Annika Strandhäll i radion och berättade i P1-Morgon att skulden är betald.

– Den är justerad nu, säger hon.

Ministern står fast vid att hon inte ska ha känt till de obetalda räkningarna. I efterhand har TV4 kommit med uppgifter om att Annika Strandhäll haft nio ärenden hos Kronofogden sedan 2018.

– Jag kan ju politikens spelregler och har suttit i regeringen fem år. Hade jag haft den minsta aning om att det här låg hade jag sett till att reglera det där, säger hon till P1-Morgon.

Annika Strandhäll har också under dagen sagt att hon har haft en jobbig tid bakom sig. Hennes sambo tog sitt liv, vilket ledde till att Strandhäll lämnade regeringen på egen begäran.

ANNONS

– Jag har varit noga med att betala dem när de har kommit. Samtidigt är det så att jag sedan hösten 2019 haft en oerhört turbulent tid bakom mig i samband med att min sambo väldigt hastigt och oväntat gick bort, säger Annika Strandhäll till TT.

Och tillägger:

– Jag har fokuserat betydligt mer på jobbet och måendet för mig och mina barn än den här delen och det är helt uppenbart när man ser den här uppställningen. Det är ingenting som jag heller är nöjd med och jag kommer att vara betydligt mera noggrann framåt.

Kräver genomgång av ekonomin

Magdalena Andersson (S) fick på onsdagen frågor kring den nya klimat- och miljöministerns räkningar. Andersson poängterar att hon vill att Strandhäll gör en grundlig genomgång av sin privatekonomi. Hur den ska redovisas vill hon i nuläget inte gå in på.

– Jag vill att hon ska göra det så fort som möjligt så att hon kan fokusera på sitt jobb, säger Andersson.

Har du förtroende för henne?

– Ja, jag har förtroende för Annika Strandhäll.

Exakt vilken bakgrundskontroll som gjorts av ministern ville Andersson inte svara på. I stället tryckte hon på den privata situation som klimatministern haft senaste åren.

– Alla vet att Annika Strandhäll har haft en väldigt tuff tid, säger hon.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS