Statsminister Magdalena Andersson (S) besöker Norrköping och samtalar med de poliser som tjänstgjorde under helgen.
Statsminister Magdalena Andersson (S) besöker Norrköping och samtalar med de poliser som tjänstgjorde under helgen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Andersson i Norrköping: Orkestrerat av gäng

Statsminister Magdalena Andersson (S) besökte på onsdagseftermiddagen stadsdelen Navestad i Norrköping efter påskhelgens upplopp.
– Det vi såg i helgen var inga protester, utan grov kriminalitet orkestrerad av gäng som hatar vårt samhälle, säger hon.

ANNONS

Boende i området bildade en tajt ring runt statsministern och följde varenda steg hon tog utanför centrum. Där talade hon med poliser, såg eldhärjade bilar, diskuterade med hyresvärdar och besvarade frågor från människor på plats.

– Bokbål är en avskyvärd handling som hör hemma på historiens soptipp. Det har man all rätt att protestera mot, säger hon med hänvisning till den högerextreme koranbrännaren Rasmus Paludans aktioner i Sverige.

Men helgens kravaller var ingen protest, utan kriminalitet, säger hon.

– De vittnesmål jag fick från polisen var fruktansvärda.

Vända varje sten

Statsministern säger att den största utbyggnaden av polisen under 2000-talet pågår.

– Men det är uppenbart att vi behöver göra mycket mer. Därför jag vill att vi ska vända varje sten för att bryta segregationen och därmed nyrekrytering till gängen, säger hon.

ANNONS

Justitieminister Morgan Johansson (S) sade tidigare under onsdagen att han sett "tecken på" att utländska aktörer har underblåst kravallerna.

TT: Har ni några bevis för det?

– Det får naturligtvis utredas. Däremot vet vi att det finns sajter där informationen har spritts, säger Magdalena Andersson.

Kravallerna skedde i samband med planerade koranbränningar av Rasmus Paludan. Flera länder, bland annat Irak och Jordanien, har fördömt de tillståndsgivna koranbränningarna.

Magdalena Andersson får frågan hur bränningarna påverkar bilden av Sverige och om det ökar hotbilden.

– Här behöver vi naturligtvis på olika sätt i diplomatiska kanaler förklara hur svensk lagstiftning ser ut. Att man får bränna Koranen, Bibeln och andra heliga skrifter och böcker i Sverige betyder inte att det är något som polisen eller vi från regeringens sida står för. Tvärtom. Det är avskyvärt.

"Står för splittring"

På onsdagen lämnade Rasmus Paludans parti Stram kurs in en anmälan till valmyndigheten om att ställa upp i riksdagsvalet i höst. Paludan har den senaste tiden åkt runt i landet och bränt Koranen, vilket han har kallat för en "valturné".

Magdalena Andersson kallar Paludan för en högerextrem provokatör som står för ett hatbudskap.

– Han är precis tvärs emot allt det jag älskar med Sverige, att vi tillsammans i sammanhållning och trygghet bygger vårt land starkare. Han står för splittring och motsättning, säger hon.

ANNONS

Många av de statsministern har pratat med vill bara bara kunna leva sin liv i trygghet. Bland dem hon talade med fanns 18-åriga Romina, som berättade om sina planer att starta vad hon kallar för ett trivelshus i området där ungdomar och vuxna kan mötas.

– Hon tyckte att det var jättebra och modigt att man tar upp de här sakerna. Det kändes jättebra, säger Romina.

Magdalena Andersson talade med representanter för civilsamhället och hyresvärdar i Navestad.
Magdalena Andersson talade med representanter för civilsamhället och hyresvärdar i Navestad. Bild: Pontus Lundahl/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS