Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Andersson duckar förtroendefråga om Botkyrka

ANNONS
|

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kan inte ge något tydligt svar på om hon har fortsatt förtroende för S-ledningen i Botkyrka.

– Det är inte jag som avsätter eller tillsätter ledare i våra kommuner, säger hon till SVT:s Agenda.

Så sent som i fredags hoppade ett 40-tal medlemmar av S i Botkyrka – till följd av turbulensen kring ABF:s fritidsgårdar.

– Det är partimedlemmarna där som väljer sin ledning. Det har varit en personkonflikt i Botkyrka under väldigt lång tid och det har varit uppslitande. Jag är den första att beklaga att man nu är i det här läget att man väljer att lämna, säger Andersson.

ANNONS

Det är partidistrikten som har bättre insyn och ska ge arbetarkommunerna stöttning, enligt partiledaren. Hon säger vidare att S finns i 290 kommuner och att hon inte kan veta vad som pågår i varenda en.

Fakta: Turbulensen i Botkyrka

Socialdemokraterna i Botkyrka befinner sig i en infekterad konflikt. Bakgrunden är rapporter om allvarliga missförhållanden på fritidsgårdar drivna av ABF. En extern granskning visade 2022 att gängkriminella vistades i lokalerna. Gruppledaren Ebba Östlin stoppade då ABF från att driva gårdarna.

Östlin röstades ned vid en förtroendeomröstning i partiet i Botkyrka i januari i år, och avgick några veckor senare som kommunstyrelsens ordförande. De som stödjer henne hävdade att hon avsattes på kuppartat manér med hjälp av personer med kopplingar till gängkriminalitet.

De som röstade ner Östlin avfärdade det och hänvisade i stället till att det handlar om kritik mot hennes ledarstil.

Emanuel Ksiazkiewicz valdes i mitten av mars i år till ny gruppledare för S i Botkyrka, med röstsiffrorna 121 mot 80 för Östlin.

I onsdags hoppade nio S-ledamöter i Botkyrka av partiet och blev politiska vildar. I fredags aviserade ett 40-tal medlemmar att de hoppar av från partiet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS