Andersson: Allvarlig retorik från Ryssland

Regeringen bjuder in oppositionen till samtal om Sveriges nationella säkerhetsstrategi.
– Regeringen ser med stort allvar på den konfrontativa retoriken från Ryssland, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS
|

Beskedet kom efter att hon haft ett möte med partiledarna om det säkerhetspolitiska läget. Bakgrunden är det ryska hotet mot Ukraina och de ryska säkerhetspolitiska kraven på Nato och USA, bland annat att Nato inte ska ta in nya medlemmar.

– Det var ett konstruktivt möte och vi har haft en bra dialog. Det var en tydlig ansvarskänsla i rummet, där partierna vill visa på samling, säger Andersson.

"Stort allvar"

Den nationella säkerhetsstrategin är ett offentligt dokument som tar upp en rad olika typer av hot, som militära hot, klimathotet, hälsohot, terrorism och energiförsörjning. Nuvarande strategi presenterades 2017 och den ska förnyas vart femte år.

ANNONS

Arbetet med en förnyad strategi pågår och nu kommer alla riksdagspartier bjudas in för att ha synpunkter på den.

– Regeringen ser med stort allvar på den konfrontativa retoriken från Ryssland och den ökade militära aktiviteten längs Ukrainas gräns och så även på de krav som Ryssland ställt vad gäller den europeiska säkerhetsordningen, säger Magdalena Andersson.

Under onsdagens möte krävde en rad partier att försvarsberedningen återinkallas – men något sådant besked ville statsministern inte ge. Dialogen kommer att fortsätta i olika forum, däribland utrikesnämnden och utrikesutskottet, sade hon.

– Vi kommer nu efter de inspel vi fått fundera vilket som är det bästa sättet att föra den här dialogen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommer till partiledarsamtal om säkerhetsläget som hon bjudit in till.
Statsminister Magdalena Andersson (S) kommer till partiledarsamtal om säkerhetsläget som hon bjudit in till. Bild: Anders Wiklund/TT

Utesluter inget

Försvarsberedningen är ett forum för konsultationer mellan regeringen och representanter för riksdagens partier om säkerhetspolitiken och försvarspolitiken.

KD-ledaren Ebba Busch vill att försvarsberedningen tar fram en ny rapport om det säkerhetspolitiska läget, som ska kunna ligga till grund för en uppdatering av försvarsbeslutet från 2020.

Busch menar att Försvarsmakten kan behöva tillföras ytterligare medel. M-ledaren Ulf Kristersson tycker att det finns goda skäl att se över om Sverige är tillräckligt rustat för att möta ett snabbt eskalerande läge. M-ledaren tycker inte man kan utesluta att försvaret behöver mer pengar för att tidigarelägga planerade satsningar.

ANNONS

Magdalena Andersson svarar:

– Vi är inte i ett läge där någonting ska uteslutas.

ANNONS