Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Anders Borg misstänks för mutbrott

Anders Borg, Sveriges förre finansminister, har delgivits misstanke om mottagande av muta, skriver Dagens Industri.

Sveriges tidigare finansminister Anders Borg har nu dragits in i mututredningen mot finansmannen Fredrik Lundberg, uppger Dagens Industri.

Det var på torsdagskvällen som det blev känt att finansmannen Fredrik Lundberg har delgivits misstanke om brott. I ett pressmeddelande som kom under torsdagen framgick det han ska ha förhörts efter att ha arrangerat lyxjakter och middagar i skogsbolaget Holmen där han är storägare.

I pressmeddelandet framgår det att Fredrik Lundberg är delgiven misstanke om brottet givande av muta.

"Jakt i Holmens regi på markerna runt Norrköping är en tradition sedan flera decennier och ger möjlighet att träffa såväl Holmens medarbetare som externa deltagare", säger Fredrik Lundberg i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Jag har givetvis respekt för åklagarens arbete och är behjälplig med den information de önskar. Jag är övertygad om att både Holmen och jag hanterat allt på ett korrekt sätt och att ingen överträdelse skett".

"Jag har inget att skämmas för"

I en intervju med SvD Näringsliv berättar Fredrik Lundberg att det första förhöret har hållits och att det kändes bra efter förhöret.

– Jag har inget att skämmas för, säger han till tidningen.

Han bekräftar även att Anders Borg har varit med på en jakt efter att han slutade som finansminister.

Hänvisar till advokat

Enligt Dagens Industri har jakten med Holmen utretts och har enligt advokaten skett efter Anders Borgs tid som minister.

– Det handlar om en jakt som han har deltagit i efter att han slutat som finansminister. Men åklagaren kopplar jakten till hans tjänstgöring som minister, säger Hans Strandberg och tillägger att Anders Borg är nära vän till Fredrik Lundberg, till Di.

Dagens Industri har varit i kontakt med Anders Borg där han i ett sms skriver:

"Under tiden i regeringen följde jag en strikt linje och betalade själv för evenemang. Utredningen rör en händelse efter valet 2014 då jag lämnat regeringen. Jag är övertygad om att jag har hanterat detta korrekt. I övrigt hänvisar jag till min advokat."

Anders Borg indragen i mututredning

Under fredagsmorgonen framkommer det att Anders Borg är indragen i mututredningen och att han har blivit förhörd av Riksenheten mot korruption för sitt deltagande i Holmens jakter, vilket Dagens Industri var först på att uppmärksamma under morgonen.

Chefsåklagare Alf Johansson bekräftar att Anders Borg är skäligen misstänkt för mottagande av muta.

– Jag kan bekräfta uppgifterna i Holmens pressmeddelande och de uppgifter Anders Borgs advokat Hans Strandberg lämnat i medierna, säger han.

Skäligen misstänkt

Holmens styrelseordförande Fredrik Lundberg är skäligen misstänkt för givande av muta.

– I Holmens fall handlar det om flera jakttillfällen, i Anders Borgs fall finns misstankar om ett jakttillfälle, säger Alf Johansson.

Han vill dock inte gå i på exakt vad misstankarna består i eller vilka summor det rör sig om.

– Det kan jag inte kommentera, säger Alf Johansson.

Finns det fler misstänkta i utredningen?

– Det kan jag inte heller gå in på, säger Alf Johansson.
De båda misstänkta har förhörts. 

Hur samarbetsvilliga har de varit?

– Holmen AB har beredvilligt ställt all efterfrågad dokumentation till förfogande och förhören har fortskridit som de brukar göra, säger Alf Johansson.
Skälig misstanke är den lägre misstankegraden. Chefsåklagaren vill inte gå in på hur bevisläget ser ut just nu.

Utredningen fortsätter

– Nu fortsätter utredningen, med fortsatta förhör och genomgång av dokumentation - sedan får vi se var det landar, säger Alf Johansson.

Anders Borg har varit styrelseledamot och vice styrelseordförande för familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik sedan 2015. Utöver det är han även styrelseledamot för Stena International SA, rådgivare för Citigroup och ledamot i Citigroup Nordic Advisory Board och ordförande för Global Financial System Initiative.

Han var Sveriges finansminister 2006-2014 och år 2011 utsågs han till årets europeiska finansminister av Financial Times.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.