ANALYS: NMR ger SD viss draghjälp

ANNONS
|

Almedalen i somras. Nordiska motståndsrörelsens ledare talar på hamnplan. Femtio meter därifrån, på sportbaren Score, har Sverigedemokraterna sitt högkvarter under politikerveckan.

Delar av NMR:s tal är riktat mot partiet inne på baren. Det handlar om ledningen som blivit förblindade av makten och tappat den politiska kursen. Men talet vänder sig också direkt fotfolket – där de "vet att det finns bra folk" – och uppmanar dem att ansluta sig till NMR som fortfarande står för de sanna värdena.

Det låter väldigt lite som ett sedvanligt angrepp mot en politisk motståndare – utan mer som ett syskongräl. Eller som när en rockgrupp ondgör sig över sångaren som lämnat och bildat ett nytt band, som inte är tillräckligt mycket rock.

ANNONS

Läs också:"En upptrappning i Västra Götaland"

I viss symbios

Nordiska motståndsrörelsen hyllar öppet Adolf Hitler. Och som GP:s granskning visar är många av rörelsens medlemmar både våldsamma och kriminellt belastade.

Sverigedemokraterna är ett politiskt parti, som på demokratisk väg etablerat sig i Sveriges riksdag – så skillnaderna mellan de två grupperna är förstås stora.

Samtidigt lever de i viss symbios.

Tidningen Etc visade nyligen att 14 aktiva SD-politiker stöttat Nordiska motståndsrörelsen ekonomiskt. Bland dem vice ordföranden för Sverigedemokraterna i Järfälla, som till och med är stödmedlem i NMR. Till Etc säger han att han ser det som "en god sak att stödja politiskt nationalistisk opposition".

Det var via SD:s valsedel som Nordiska motståndsrörelsens talesperson Pär Öberg blev inröstad i kommunfullmäktige i Ludvika. Och av läsarkommentarerna på NMR:s sajt att döma ser många aktivister SD som det enda möjliga partiet att rösta på, om NMR inte ställer upp i riksdagsvalet.

Dessutom verkar det inte vara helt lätt för Sverigedemokraterna att veta hur de ska förhålla sig till Nordiska motståndsrörelsen. När GP ringde runt till partierna inför nästa veckas demonstration visade det sig att SD som enda parti inte planerar att markera mot nazisterna. Ett par dygn senare sa partiledare Jimmie Åkesson till Expressen att han ser NMR som en terrororganisation som kanske bör förbjudas.

ANNONS

Det är ingen nyhet att Sverigedemokraterna har sina rötter i samma typ av rörelser som NMR. I SD:s barndom – som inte är längre bort än det sena 80-talet – fanns rena nazister med i partiet.

Läs också:GP granskar NMR: "En våldsam sekt"

Nationalism på olika sätt

Båda grupperna ser sig som nationalistiska, men på en mycket central punkt har de valt skilda vägar. Medan Nordiska motståndsrörelsen talar om att den nordiska rasen måste räddas – folk som de tycker inte hör hemma här ska tvingas återvända till sina ursprungsländer – är Sverigedemokraterna inne på att de invandrare som kommit till Sverige måste anpassa sig. Istället för ras fokuserar partiet på kultur.

Så har det inte alltid varit. Fram till åren kring millennieskiftet stod det i partiprogrammet att invandringen från "etniskt avlägsna kulturer" skulle stoppas och att alla som kommit efter 1970 skulle återvända, oavsett om de var svenska medborgare eller ej.

Läs också:Här är nazisterna som hetsar till våld

Numera råder det nolltolerans mot rasism inom Sverigedemokraterna. Men till viss del delar SD fortfarande språkbruk med NMR. I båda miljöerna talas det om den skadliga massinvandringen och om svenskfientlighet.

Mot den bakgrunden kan man fundera på om anklagelserna om att ha avvikit från den rätta läran inte är den bästa present Jimmie Åkesson kan få av NMR. Som en liten hjälp på vägen mot att bli ett parti bland alla andra.

ANNONS

Precis som man kan fråga sig om det varit möjligt för Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera mitt i Göteborg utan Sverigedemokraternas framgångar de senaste åren.

ANNONS