ANALYS: Nej, det var inte fler vuxna i rummet

Fler vuxna i rummet? Tveksamt, tonen var snarare mer uppskruvad än vanligt i gårdagens partiledardebatt i SVT. Och nye moderatledaren Ulf Kristersson hade förvånansvärt svårt att komma till tals.

ANNONS
|

Det tog inte många minuter innan programledaren Mats Knutson tvingades gå in och stoppa Gustav Fridolin och Jan Björklund som pratade i munnen på varandra. Och så fortsatte det ända till Jimmie Åkesson fick en fullkomlig utskällning av Ebba Busch Thor och Annie Lööf satte ned foten och sa att "vi måste sluta käbbla och tjafsa".

Nej, den nye moderatledaren Ulf Kristersson, som vill se ett mindre grinigt politiskt samtalsklimat – med "fler vuxna i rummet" – blev inte direkt bönhörd. Och själv gjorde han oväntat lite för att styra debatten i den riktning han önskade. Moderatledaren fick visserligen chansen att inleda med en duell om välfärd och jobb med statsminister Stefan Löfven. Men efter det att de två bollat inövade – och redan väl använda – talepunkter mellan sig en stund försvann Ulf Kristersson under långa perioder.

ANNONS

Ingen vinnande strategi

De gånger han släpptes in fick han inte heller riktigt till det. Först vägrade han svara på en direkt fråga från Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, för att i stället avfärda den som trams. Och nästa gång var det programledarna som fick sin frågeställning underkänd av moderatledaren.

För den som gör anspråk på att skapa en mer konstruktiv anda i svensk politik är det knappast en vinnande strategi.

En liten tröst i sammanhanget kan i och för sig vara att tv-debatter är en speciell genre, som kräver sin träning – minns hur det såg ut de första gångerna Stefan Löfven var med och jämför med i dag – och det var tydligt att Ulf Kristersson kom in i det mer efter pausen.

Han var dessutom inte ensam om att inte riktigt få till det i går.

Den öppning som Jimmie Åkesson såg i början av året finns inte längre, och det är uppenbart att Sverigedemokraterna är helt utanför i svensk politik. Nu försökte Åkesson bjuda in Ebba Busch Thor till samtal om sjukvården – men i stället för att ta hans utsträckta hand läxade hon upp honom för att han inte klarar av att han ordning i sin riksdagsgrupp "ni är ju en skandalfabrik utan dess like".

ANNONS

KD har valt fråga

Inte heller Ebba Busch Thor var särskilt framträdande i debatten. Medan Jimmie Åkesson var tillbaka i sin gamla retorik och skyllde alla landets bekymmer på invandringen – är det tydligt att KD-ledaren bestämt sig för att det är de äldre som ska hålla partiet kvar i riksdagen. Busch Thor tog alla tillfällen att försöka profilera partiet som de äldres bästa vän.

Men KD och SD var båda i skymundan i debatten, som i stället i första hand stod mellan Stefan Löfven och Gustav Fridolin på ena sidan och Annie Lööf och Jan Björklund på den andra.

De två partier som statsministern helst av allt vill få till ett samarbete med är i dagsläget hans tuffaste motståndare.

ANNONS