Ambulansfacket kritiskt efter dådet

Ambulanspersonalen som kom till Drottninggatan direkt efter lastbilsdådet arbetade på platsen utan skyddsutrustning. Detta trots att området var klassat som en het och osäker zon, där ambulanspersonal inte ska befinna sig.

ANNONS
|

Sjukvårdspersonalens insats efter dådet hyllas, samtidigt som de enligt fackförbundet inte borde ha skickats in i området, skriver Svenska Dagbladet.

- Ambulanspersonal arbetade i samma zon som polisen klassat som osäker, och där poliserna var beväpnade och hade skyddsvästar och skyddshjälmar. Det är insatsstyrkans sjukvårdspersonal som ska ta ut de skadade till ett säkert ställe för ambulanssjukvårdarna enligt föreskrifterna, säger Gordon Grattidge på Ambulansförbundet Alarm, till tidningen.

ANNONS

Patrik Söderberg, katastrofmedicinsk chef vid landstinget i Stockholm, förutsätter att det på plats bedömdes som att det var säkert för sjukvårdspersonalen att gå in i området.

- De ska alltid först tänka på sin egen säkerhet. Är det inte en säker zon ska de inte gå in, men vad som exakt hände denna eftermiddag har jag ingen kännedom om. Men de gjorde en storartad insats, säger han.

Enligt landstingsledningen ska man göra en utvärdering av hela vårdinsatsen efter dådet. De ska även ta fram konkreta förslag på insatser för att på sikt öka säkerheten i sjukvården, bland annat titta på utrustningen för ambulanspersonal.

TT

ANNONS