Amanda Lind kommer inte att kandidera till språkrörsposten.
Amanda Lind kommer inte att kandidera till språkrörsposten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Amanda Lind vill inte bli språkrör för Miljöpartiet

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) kommer inte att kandidera till att bli språkrör för partiet. ”Mitt yngsta barn har just fyllt ett. Att kombinera det med språkrörsskap och en ministerroll ser jag inte som möjligt just nu”, skriver hon på sin Facebooksida.

ANNONS
|

Efter att Isabella Lövin (MP) meddelat att hon lämnar politiken pågår processen för att hitta en efterträdare som språkrör.

Ett av namnen som nämnts är kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Hon kommer dock inte att kandidera, meddelar hon på fredagen.

”Jag är glad över att vara en som omnämns som möjlig efterträdare till Isabella Lövin, känns så fint att många tycker att jag skulle kunna göra ett bra jobb i den rollen. Men jag kommer inte att kandidera till språkrör den här gången”, skriver hon i ett inlägg på sin Facebooksida.

LÄS MER:Regeringen öppnar för fler än 50 personer vid kulturevenemang

Minister sedan 2019

Amanda Lind tillträdde som minister i januari 2019. Anledningen till att hon inte vill kandidera som språkrör är privata skäl, skriver hon.

ANNONS

”Mitt yngsta barn har just fyllt ett. Att kombinera det med språkrörsskap och en ministerroll ser jag inte som möjligt just nu.”

”Men, tack till alla ni som hört av er och uttryckt ert stöd, det värmer. Jag kommer fortsätta kämpa hårt för grön politik i min nuvarande roll, tillsammans med den som väljs till nytt språkrör.”

LÄS MER:Kulturarbetarna bakom statistiken – så har de drabbats av coronakrisen

Ser flera möjliga ersättare

Isabella Lövin kommer inte bara att lämna rollen som språkrör, utan också som vice statsminister och miljö- och klimatminister, när ersättare utsetts.

Miljöpartiet har tidigare uttalat förhoppningar om att efterträdaren ska kunna vara på plats i början av 2021.

”Det finns flera kloka, starka, kvinnliga politiker i MP som kommer kunna axla den rollen”, skriver Amanda Lind.

LÄS MER:Lövin avgår och lämnar politiken

ANNONS