Allt vanligare med städhjälp

ANNONS
|

Intresset för att ha städhjälp hemma ökar sedan det blev klart att rut-avdraget för hushållstjänster blir kvar.

Sedan rut-avdraget infördes och det blev halva priset på vita hushållstjänster har antalet svenskar med städhjälp ökat stadigt. Och det är inte längre "damen på Östermalm" som är den typiska kunden.

Enligt de två största hemserviceföretagen Homemaid och Hemfrid är typkunden en barnfamilj med två arbetande föräldrar med medelinkomst och som bor i villa eller radhus strax utanför någon av de större städerna.

-Barnfamiljerna är överskuggande den största gruppen, säger Marie-Louise Brundin, regionchef i Stockholm på Homemaid.

Städning är i dag mer kopplat till behov än till inkomst, enligt Åsa Andersson Antelli, vd för Hemfrid.

-Många är beredda att lägga pengar på städning och andra tjänster i hemmet för att få mer tid med familjen, säger Åsa Andersson Antelli.

Ny statistik från Skatteverket visar att drygt 283 000 hushåll har nyttjat avdraget för hushållstjänster hittills i år. Förutom städning täcker det bland annat barnpassning och visst trädgårdsarbete. I snitt betalade hushållen drygt 4 000 kronor, efter skatteavdrag.

ANNONS

Sedan regeringen blev omvald och rut-avdraget därmed blir kvar i minst fyra år till märker Homemaid att fler nya kunder strömmar till. Störst är intresset i Stockholmsregionen.

Cirkapriser i månaden för städning varannan vecka, inklusive moms och efter skatteavdraget:

En barnfamilj i en villa eller lägenhet på 140–180 kvadratmeter kan räkna med att få betala cirka 2000–2200 kronor.

En barnfamilj i en villa/lägenhet på 100–140 kvadratmeter : Drygt 1600–1900 kronor.

Ett par i en 60–100 kvadratmeter stor lägenhet: Omkring 1200–1500 kronor.

Kostnaden varierar bland annat beroende på hur många barn det är i familjen, om man har husdjur och hur många badrum man har.

Kostnader som kan tillkomma är bland annat: inställelseavgift på cirka 300 kronor i månaden och engångsavgift för städmaterial på cirka 500–700 kronor.

Källa: Hemfrid, Homemaid (TT)

ANNONS