Allt mer pengar läggs på hyrsjuksköterskor. Arkivbild.
Allt mer pengar läggs på hyrsjuksköterskor. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Allt mer pengar läggs på hyrsjuksköterskor

ANNONS

Förra året lade regionerna 6,3 miljarder kronor på inhyrd sjukvårdspersonal. Det motsvarar en ökning med tolv procent jämfört med 2020, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

De senaste åren har andelen inhyrd personal stått för nära fyra procent av den totala lönekostnaden. Fortfarande kostar hyrläkarna mest, men de senaste fem åren har regionerna lagt allt mer pengar på hyrsjuksköterskor.

Förra året stod de för nästan 40 procent av de totala kostnaderna för inhyrd personal, vilket motsvarar en fördubbling på fem år.

En av dem som som sökt sig till den här typen av arbete är sjuksköterskan Rose-Marie Birksjö.

– När jag då tog mod till mig och ringde till bemanningsföretag och såg att jag kunde höja min lön ordentligt då var det ingenting att tveka kring, säger hon till Ekot.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS