De som väljer att poströsta blir fler för varje val. Arkivbild.
De som väljer att poströsta blir fler för varje val. Arkivbild.

Allt fler väljer att förtidsrösta

Parollen "Rösta på söndag" – en välmenande uppmaning med syfte att mota människor till valurnorna – blir allt mer inaktuell. En växande skara väljer nämligen att rösta före valdagen.

ANNONS
|

Från om med på onsdag kan du förtidsrösta – något som allt fler väljer att göra.

- Vi uppfattar att det är fler och fler som passar på att rösta när man har tillfälle. Valdagen är inte en lika viktig symboldag för alla väljare, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, och fortsätter:

- Många har inte möjlighet att rösta på valdagen, och då väljer man att rösta när man har möjlighet, och också där man har möjlighet. Man kan till exempel förtidsrösta i en lokal nära sin arbetsplats.

ANNONS

Onsdagsröster

Det är möjligt att förtidsrösta från och med den 22 augusti till och med valdagen den 9 september. Det gäller också om man befinner sig i en annan kommun än där man är folkbokförd, men då kommer rösterna inte att räknas förrän onsdagen efter valdagen.

- Det är för att förtidsröster som lämnats under valhelgen i en annan kommun, än den man är röstberättigad i, fraktas till den egna kommunen efter valkvällen.

Röster lagda utanför den egna kommunen, tillsammans med poströster och utlandsröster kallas därför ibland för onsdagsröster.

Utlandsröster

Svenskar som är bosatta utomlands får röstkort och brevröstningsmaterial skickat till sig. Vill man som utlandssvensk förtidsrösta måste brevrösten ha nått valmyndigheten senast dagen före valdagen för att vara giltigt. Utlandssvenskar kan också rösta vid svenska ambassader och konsulat från och med den 16 augusti fram till och med dagen före valdagen.

Av de utlandssvenskar som är röstberättigade röstar endast omkring 32 procent, enligt Statistiska centralbyrån. I valet 1979 avgjorde utlandsrösterna dock utgången till de borgerligas fördel.

TT

Fakta: Så många förtidsröstar

Antal förtidsröster:

2014: 2672000

2010: 2377000

2006: 1764000

2002: 1615000

Antal utlandsröster:

2014: 70000

2010: 60000

2006: 48000

2002: 37000

I år går det att förtidsrösta på sammanlagt 2727 platser i landet, och på valdagen i sammanlagt 6004 vallokaler.

Källa: Valmyndigheten

Fakta Så förtidsröstar du

Det är möjligt att förtidsrösta från och med den 22 augusti fram till valdagen den 9 september. För att förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.

I varje kommun ska det finnas minst en lokal att förtidsrösta i. Kommunen bestämmer själv var dessa lokaler ska ligga. Mer information om förtidsröstning och var du kan rösta finns hos Valmyndigheten: www.val.se

Källa: Valmyndigheten

ANNONS