Alliansen tappar stöd hos väljarna. Arkivbild.
Alliansen tappar stöd hos väljarna. Arkivbild.

Alliansen tappar väljarstöd

Alliansen får det lägsta stödet sedan valet i en sammanställning av olika opinionsmätningar. 38 procent stödjer nu Alliansen, enligt Svensk väljaropinion.

ANNONS
|

Moderaterna fortsätter att tappa stöd och ligger nu på 16,3 procent, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det är ett tapp på fem procentenheter sedan utspelet där de öppnade för samarbete med Sverigedemokraterna i januari. Centerpartiet tappar lite i stöd sedan förra månaden.

- Jag kan inte säga att jag är orolig men det krävs mycket för att vända på det. Centerpartiet har själva gått igenom svåra perioder och lyckats ta sig ur dem och jag är övertygad om att Alliansen också kan göra det, säger Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet till Ekot.

ANNONS

Sverigedemokraterna befäster sin plats som näst största parti, med ett stöd på 18,6 procent. Socialdemokraterna ökar något till 28,4 procent och de rödgröna har tillsammans 40,5 procent.

Kristdemokraterna backar till 3 procent och har nu legat under fyraprocentspärren i två års tid. Liberalerna ligger stabilt på 6 procent. Michael Arthursson säger till Ekot att han ändå tror på en valseger för Alliansen 2018.

- Det handlar om att lägga fokus på vad som krävs för att vi ska vinna. En viktig ingrediens då är fler gemensamma politiska besked i olika sakfrågor så att svenska folket får en bättre bild av vad som kommer att hända nästa mandatperiod om alliansen då regerar Sverige.

Svensk väljaropinion är en sammanställning av opinionsmätningar som Sifo gör på uppdrag av Ekot.

TT

Fakta: Väljarstödet

Så stort stöd har riksdagspartierna (i procent):

Socialdemokraterna: 28,4

Miljöpartiet: 4,2

Vänsterpartiet : 7,9

Sverigedemokraterna: 18,6

Moderaterna: 16,3

Kristdemokraterna: 3

Liberalerna: 6

Centerpartiet: 12,7

Källa: Svensk väljaropinion

ANNONS