Moderaternas Iréne Svenonius, finanslandstingsråd, under en pressträff med Alliansen om Karolinska universitetssjukhusets nya styrelse.
Moderaternas Iréne Svenonius, finanslandstingsråd, under en pressträff med Alliansen om Karolinska universitetssjukhusets nya styrelse.

Alliansen: Karolinska har kostat för mycket

Sjukhusprojektet Nya Karolinska i Stockholm har blivit "onödigt dyrt" för skattebetalarna, enligt den borgerliga Alliansen som drev igenom hur det skulle betalas. Alliansen gör nu vad den kan för att hanteringen inte ska skada de borgerliga även i riksdagsvalet i höst.

ANNONS
|

Socialdemokraterna och regeringen, bland andra sjukvårdsminister Annika Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson, använder sedan en tid Alliansens hantering av bygget och styrningen av sjukhuset som ett slagträ inför valrörelsen. Det hela är helt enkelt ett tydligt och avskräckande exempel på hur det går när Alliansen, och särskilt Moderaterna, ska sköta vården, enligt S.

Men det moderata landstingsrådet Irene Svenonius, som har en framträdande roll även i M på riksplanet, är inte orolig.

Tar tag i

- I Stockholm har vi Sveriges kortaste vårdköer och vi tar tag i problemen när vi ser dem, säger Svenonius vid en pressträff där Alliansen i Stockholm presenterar en rad åtgärder för att komma tillrätta med problem och skandaler som präglat Nya Karolinska.

ANNONS

- Medborgarna bryr sig om att få vård i tid, det är vi väldigt bra på, säger Svenonius men tillägger att hon förstår att skattebetalarna oroar sig när kostnaderna blir onödigt höga.

De senaste dagarna har Dagens Nyheter skrivit flera artiklar om misstänkta jäv och sammanblandningar av roller bland styrelseledamöterna. Det följer på tidigare artiklar om jäv bland topptjänstemän samt Irene Svenonius, skyhöga och odokumenterade konsultinköp, patienter som opererats för sent, byggfel och stort missnöje bland personalen,

Men dagens beslut att föreslå en ny styrelse har mognat fram, enligt Irene Svenonius, och har mer att göra med att Alliansen vill se mer ordning och reda i styrningen.

Ordna upp

De som nu ska få ordning på styrelsen är Håkan Sörman, tidigare bland annat landshövding och före det 35 år på toppositioner inom kommuner och landsting, däribland vd för Sveriges kommuner och landsting. Sörman föreslås ta över som ordförande i maj med Eva Fernvall, nu på Apoteket men tidigare facklig ordförande för Vårdförbundet, som vice.

- Det är bekymmersamt att det som är vår kronjuvel har hamnat i de här problemen, det måste vi rätta till, det måste vi lösa, säger Sörman som med bävan och stolthet riktar in sig på att försöka få ordning på en verksamhet med 16000 anställda och 18 miljarder i omsättning.

ANNONS

Viktigt för Sverige

Nya Karolinska är inte en angelägenhet enkom för stockholmare, enligt Sörman, som ser som sin första uppgift att ge personalen tillförsikt igen.

- Var femte person som är inlagd på sjukhus i Sverige finns här, Nya Karolinska har fått nya uppgifter i sjukhusvården. Det är nästan en internationell angelägenhet och självklart för Sverige, säger Sörman.

Eva Fernvall säger hon har blivit ledsen av att läsa om problemen på Nya Karolinska. Hon ser som en av sina viktigaste uppgifter att lyssna till personal och patienter för att göra det hela till något att vara stolt över.

- Jag tror att vi alla inom några år kommer att känna vad kul att Stockholm får ha ett så bra sjukhus, säger Fernvall.

TT

ANNONS