Alla poliser frias efter Torell-skjutningen

Stockholms tingsrätt friar de tre poliser som åtalats för brott i samband med dödsskjutningen av Eric Torell. Enligt tingsrätten sköts samtliga skott i en inbillad nödsituation.
– Oavsett utgången i målet har förhoppningsvis rättegången kunnat bidra till att räta ut några frågetecken om hur detta tragiska kunde inträffa, säger rättens ordförande Erik Lindberg.

ANNONS
|

20-årige Eric Torell blev beskjuten av två poliser under morgonen den 2 augusti 2018 i Vasastan i Stockholm.

Polisen hade åkt ut till platsen efter ett larm om en beväpnad man befann sig i området.

I samband med att patrullen såg 20-åringen uppfattade de situationen som hotfull och därefter avlossades totalt 25 skott mot den unge mannen. Poliserna uppfattade i situationen att en man beväpnad med automatvapen var på väg att skjuta dem.

I själva verket handlade det om en 20-årig man som hade Downs syndrom och bar ett leksaksvapen efter att ha rymt hemifrån.

Träffades av tre skott

Tre av skotten som poliserna avlossade träffade Eric Torell. Två av dem snett i ryggen bakifrån. Ett av skotten träffade så illa att det var direkt dödande.

ANNONS

Under torsdagen meddelade Stockholms tingsrätt domen mot de tre poliser som har stått åtalade för skjutningen. Enligt tingsrätten befann sig två poliser som sköt mot Eric Torell i en inbillad nödvärnssituation, vilket gör att de frias från misstankar om brott.

Även polisinsatschefen, som inte sköt något skott, frias från brottsmisstankar, då tingsrätten inte anser det vara bevisat att han "har underlåtit att handla på ett korrekt sätt".

Bilden visar var Eric Torell och polismännen som avlossade skotten befann sig när skotten avlossades i Vasastan den 2 augusti 2018.
Bilden visar var Eric Torell och polismännen som avlossade skotten befann sig när skotten avlossades i Vasastan den 2 augusti 2018.

Enligt åklagaren som åtalat de tre poliserna avlossades 23 av de 25 skotten i en inbillad nödvärnssituation.

Åklagaren har sedan menat att det 24:e och 25:e skottet som träffade Eric Torell i ryggen inte kan anses ha avlossats i inbillat nödvärn. Därför yrkades på att polisen som sköt det dödande skottet skulle dömas för vållande till annans död, och att polismannen som sköt det andra skottet som träffade Eric Torell i ryggen skulle dömas för tjänstefel.

Domaren: "I huvudsak handlat om två skott"

Tingsrätten anser dock att det inte går att bevisa att den inbillade nödsituationen upphörde efter de 23 första skotten.

"Tingsrätten har konstaterat att den i målet omfattande utredningen inte stödjer åklagarens argumentation om händelseförloppet utan det kan finnas andra tänkbara händelseförlopp. Varken den medicinska eller den tekniska utredningen har kunnat slå fast turordningen på skotten eller på mannens närmare rörelsemönster och kroppsposition vid träffarna", motiverar tingsrätten domen.

ANNONS

Rättens ordförande, chefsrådmannen Erik Lindberg kommenterar domen följande:

– Det kan tyckas anmärkningsvärt att poliserna sköt hela 25 skott vid tillfället men den frågan har alltså inte varit föremål för tingsrättens straffrättsliga prövning utan det har i huvudsak handlat om två skott, säger Erik Lindberg.

I motiveringen till domen skriver tingsrätten också:

"Enligt tingsrätten har åklagaren sammantaget inte motbevisat invändningen om inbillat nödvärn och det använda våldet har inte ansetts vara uppenbart oförsvarligt. De två polismän som sköt har därför frikänts från brott."

Blommor och ljus på den plats där Eric Torell sköts till döds, den 2 augusti förra sommaren.
Blommor och ljus på den plats där Eric Torell sköts till döds, den 2 augusti förra sommaren. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Rätten inte enig

Rättens ordförande Erik Lindberg hoppas att domen har kunnat ge klarhet, inte minst för Eric Torells anhöriga, kring hur dödsskjutningen kunde ske.

– Det inträffade är naturligtvis en stor tragedi för alla inblandade parter men förstås främst för den unge mannens familj. Oavsett utgången i målet har förhoppningsvis rättegången kunnat bidra till att räta ut några frågetecken om hur detta tragiska kunde inträffa, säger Lindberg.

Tingsrättens ledamöter har inte var helt eniga i domen. En av nämndemännen anser att polismännen som sköt skulle dömas för brott.

När det gäller att fria polisinsatschefen var däremot rätten enig i sin bedömning i en friande dom.

ANNONS