Alla partier välkomna i pensionsgruppen

Enligt flera medier har regeringen nu bjudit in riksdagens samtliga partier till pensionsgruppen. Tidigare har Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna inte fått vara med.

ANNONS
|

Pensionsgruppen har funnits sedan 90-talet och är det forum där pensionsfrågor beslutas. Gruppen är blocköverskridande men har inte varit tillgänglig för MP, V och SD – förrän nu.

De tre partier vill höja inbetalningarna till pensionssystemet, en ståndpunkt som bara Socialdemokraterna tidigare drivit.

– Att öka inbetalningarna till pensionssystemet är en av våra högsta prioriteringar, säger riksdagsledamoten Janine Alm Ericson (MP) till Sveriges Radio.

Hon får medhåll av Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt.

– Vi behöver höja avsättningarna för att på det sättet få upp pensionerna, säger han till Sveriges Radio.

SD och MP vill att det görs genom att pensionsavgiften inom arbetsgivaravgiften höjs men utan att arbetsgivarnas kostnader totalt höjs.

ANNONS

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) föredrar en annan lösning.

– I grund och botten handlar det om att fler behöver arbeta mer och fler behöver också arbeta längre, säger hon till Sveriges Radio.

Tidigare kritik mot gruppen

Vänsterpartiet har tidigare kritiserat arbetet i gruppen och SD har gått ut med krav på att gruppen skrotas.

Redan i juni hade de fem grundpartierna i gruppen, Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, ett möte om att eventuellt utvidga gruppen.

– Pensionsgruppen har inte fungerat särskilt väl de senaste åren, det har varit kortsiktiga populistiska utspel och pensionsfrågorna har utnyttjats som slagträ i valdebatten, sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till TT då.

LÄS MER:SD backar – kan gå med på höjd pensionsålder

LÄS MER:Shekarabi sammankallar pensionsgruppen

LÄS MER:Shekarabi: Kristersson har lurat SD om pensionerna

ANNONS