Göteborgsforskare ser algen som en miljövänlig utmanare till proteingrödor som soja och ärta. Arkivbild.
Göteborgsforskare ser algen som en miljövänlig utmanare till proteingrödor som soja och ärta. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Alger proteinrikare – med spill från sill

Alger kan på sikt ersätta sojabönor som en miljövänligare proteingröda. I Bohuslän odlas grönalger i forskningssyfte – och göds med spillvatten från sill- och räkindustrin, rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS

I Sveriges saltaste vatten, i Kosterfjorden utanför Bohuslän, odlar forskare alger med målet att göra dem så proteinstinna som möjligt. Lösningen: att låta dem växa i restvatten från olika processer inom livsmedelsindustrin.

– Vi har sett att vi kan öka protein-innehållet mer än tre gånger i spillvattnet. Det märks redan efter 14 dagar. Då kommer vi upp i 30–35 procent som bäst, säger Kristoffer Stedt, doktorand i marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, till SVT.

Spillvattnet kommer från bland annat räkkok och sillinläggningar, vars restprodukter är rika på näringsämnen. Förhoppningen är att algerna, på sikt, ska kunna utmana vanliga proteingrödor som ärta och sojaböna, där odlingen av den senare ibland leder till skövling av regnskog.

ANNONS

– Att odla alger är framtiden. De växer i vatten och vi behöver inte använda några ekosystem på land som ofta är överutnyttjade. Alger behöver ingen gödsel, de växer av solsken, de tar upp näringsämnen ur vattnet och renar dessutom havet, säger Sophie Steinhagen, som jobbar med projektet.

De skördade algerna torkas och mals ned till ett pulver som ska kunna användas i livsmedelsproduktion.

Än kan dock algen inte kallas en proteingröda på samma sätt som sojabönan, vars proteinhalt ligger på mellan 40 och 50 procent, säger Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.

Hon tror att algproteinet kommer att finnas tillgängligt i stor skala inom fyra till fem år.

ANNONS