Den akut hotade ålen ska inte få fiskas mellan november och januari, föreslår Havs- och vattenmyndigheten. Arkivbild.
Den akut hotade ålen ska inte få fiskas mellan november och januari, föreslår Havs- och vattenmyndigheten. Arkivbild.

Ålen ska räddas – nytt fiskestopp föreslås

ANNONS
|

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) föreslår tre månaders fiskeförbud av ål i svenska vatten. Förbudet ska gälla mellan den 1 november 2019 och 31 januari 2020.

"Förslaget ska nu ut på remiss och vi hoppas kunna ta ett beslut i maj", säger Sofia Brockmark, utredare på Hav, i ett pressmeddelande.

I slutet av fjolåret tog EU:s fiskeministrar för andra året i rad beslut om en förbudsperiod för ålfiske i EU:s vatten. Det innebär förbud för yrkes- och fritidsfiske efter ål i havet under en valfri sammanhängande period på tre månader.

ANNONS

Sverige har sedan tidigare infört omfattande regleringar för att reducera ålfisket och stärka skyddet för den akut hotade fisken. I dag bedrivs ett begränsat yrkesfiske efter ål längs Östersjökusten och i vissa inlandsvatten. Det krävs ett särskilt tillstånd från Hav för att få fiska ål.

Svenska yrkesfiskare fångar årligen runt 140–180 ton ål i Östersjön och mellan 80–100 ton i sötvatten. Samtidigt räknas tjuvfisket vara omfattande, enligt Världsnaturfonden. Under de senaste decennierna har populationen minskat drastiskt.

TT

ANNONS