Aldrig för tidigt för julbord

ANNONS
|

Med fyra månader kvar till jul känns tanken på lutfisk och ris à la Malta avlägsen för de flesta. Men i restaurangbranschen har planeringen inför årets julbord pågått sedan länge och redan på försommaren brukar priserna vara satta.

När semestern är slut för de flesta börjar annonseringen – och bokningarna – att ta fart.

–Det börjar boka på väldigt bra. Bland de större sällskapen finns det vissa som är inbokade sedan förra året, men nu börjar det komma in bokningar även för mindre sällskap, säger Carl Frosterud, restaurangchef på Operakällaren i Stockholm.

Liksom på flertalet restauranger som serverar julbord börjar säsongen i slutet på november och varar fram till jul.

ANNONS

–På julafton har vi vår sista sittning, säger Frosterud.

Bland gästerna väntas många stamkunder, i synnerhet på företagssidan.

Att julborden är en viktig inkomstkälla för branschen råder det ingen tvekan om. I runda tal omsätter julborden 2,5 miljarder kronor om året, vilket gör december till en av årets viktigaste restaurangmånader.

FAKTA: Regler kring julbord

• Julbord är en skattefri förmån för anställda.

• För maten får arbetsgivaren avdrag med 90 kronor exklusive moms per person. För kringkostnader för till exempel underhållning, medges avdrag med 180 kronor exklusive moms per person.

• Även för pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmar medges avdrag om de är med på festen.

• Gällande julbord för kunder medges avdrag endast om det sker i anslutning till en affärsförhandling.

• Uppskattningsvis uppgår julbordsomsättningen till närmare 2,5 miljarder kronor per år.

Källa: Skatteverket/Visita (TT)

ANNONS