Albanien växer fram som en turistfavorit. Landet är det bästa att resa till just nu enligt magasinet Vagabond. Arkivbild.
Albanien växer fram som en turistfavorit. Landet är det bästa att resa till just nu enligt magasinet Vagabond. Arkivbild.

Albanien blir årets resmål

Från skräckdiktatur – till turistfavorit. Albanien pekas ut som det bästa landet när magasinet Vagabond väljer årets resmål.

ANNONS
|

- Förr var det ett sådant land man skrämde folk med, "tänk, det kan bli som i Albanien". Ett Europas Nordkorea, säger Per J Andersson, redaktör på Vagabond.

- Det vi tittar på nu är fantastiska Medelhavsstränder, men inte bara det. Bergstrakter, orörda skogar, enorma vandringsmöjligheter. Jättefin friluftsturism, där man kan bo på små familjepensionat i bergen.

ANNONS

Efter Albanien följer Botswana med världsarvsklassade naturområden och hållbar safari. Och Schweiz, med slingriga tågsträckor som går ända fram till skidbacken.

Tel Aviv är den bästa staden att besöka, enligt Vagabond. Israels näst största stad har en flera kilometer lång stadsstrand och sticker ut i regionen.

- Mellanöstern och Israel är känt för att det ofta är komplicerade konflikter mellan olika grupper. Men Tel Aviv är någon sorts bubbla mitt i allt detta, som inte bryr sig och som är sekulärt och tolerant, säger Per J Andersson.

Sardinien har valts till bästa resmål för att sola och bada. Bästa budgetresmålet är Vietnam.

TT

Fakta: Årets resmål enligt Vagabond

Bästa länderna:

1. Albanien

2. Botswana

3. Schweiz

Bästa städerna:

1. Tel Aviv (Israel)

2. Granada (Spanien)

3. Tokyo (Japan)

Bästa sol och bad:

1. Sardinien (Italien)

2. Tobago

3. Belize

Bästa budgetresmål:

1. Vietnam

2. Porto (Portugal)

3. Kerala (Indien)

ANNONS