Åklagare Thobias Vilhelmsson på plats i Göta hovrätt. Bild från första rättegångsdagen.
Åklagare Thobias Vilhelmsson på plats i Göta hovrätt. Bild från första rättegångsdagen. Bild: Adam Ihse/TT

Åklagaren öppnar för sänkt straff i Vetlandamål

Åklagaren öppnar för möjligheten att en av de åtalade för mordet på Tove kan få ett lägre straff. Båda deltog vid mordet, men den yngre kvinnans roll var mindre, säger han.
– Hon har inte haft samma typ av uppsåt, säger åklagare Thobias Vilhelmsson.

ANNONS
|

Den sista rättegångsdagen befinner sig stora delar av Toves familj i Göta hovrätt. När målsägarbiträdet Uno Karlsson nämner att det på måndag gått ett år sedan Tove dog bryter flera av dem ihop.

– För familjen har det varit ett år av oro, saknad och förtvivlan, säger Karlsson.

I tingsrätten dömdes de två åtalade kvinnorna, 19 och 20 år gamla, till livstids fängelse. Men inför hovrättsförhandlingen har stort fokus hamnat på hur, exakt, Tove egentligen dog.

Åklagaren: Tove mördades

20-åringen har erkänt ett tio sekunder långt strypgrepp, men menar att Tove inte dog av det. Ett expertvittne som uttalat sig på begäran av försvaret anser att det är troligt att Tove kräktes i samband med att hon slog i huvudet under bråket, och sedan kvävdes av sina spyor.

ANNONS

Det tillbakavisas av tre olika rättsläkare som i rätten konstaterat att Tove troligtvis dog av strypvåldet. En fjärde, som uttalat sig å Socialstyrelsens rättsliga råds vägnar, menar att det är svårt att dra säkra slutsatser i någon riktning.

Åklagare Thobias Vilhelmsson menar dock att det står klart att Tove mördades.

– Alla pratar om ett våld mot halsen som försätter Tove i medvetslöshet som sedan möjligtvis leder till kräkningar och att döden inträder, säger han och tillägger:

– Så oavsett vem man lyssnar på pratar de om ett händelseförlopp som i objektiv mening utgör mord genom kvävning.

"Borde ha vaknat"

Han säger att det faktum att 20-åringen inte ringde 112 efter händelsen, och att hon gjorde sig av med kroppen och Toves tillhörigheter tyder på att hon haft uppsåt att mörda.

– Hon har inte agerat i chock eller affekt på något sätt. Det är metodiskt och systematiskt, säger Thobias Vilhelmsson.

En central fråga i hovrätten har varit på vilket sätt den yngre kvinnan varit inblandad. 20-åringen hävdar att 19-åringen höll fast Toves händer under strypgreppet.

Själv säger 19-åringen att hon sov när Tove dog och inte vågade säga nej när kompisen ville ha hjälp att flytta kroppen.

– Jag menar att mycket talar för att hon borde ha vaknat eller hört någonting. Det leder till slutsatsen att (19-åringen) medvetet lämnat felaktiga uppgifter om vad hon gjort under den här tidpunkten, säger Thobias Vilhelmsson.

ANNONS

Misshandelsdom möjlig

Frågan om vilket uppsåt 19-åringen haft är därmed mer komplicerad, säger han.

– Det är inte hon som håller greppet om halsen, hon kan inte påverka hur länge det hålls eller hur kraftigt det är, säger han och tillägger:

– Enligt min uppfattning så är det möjligt för hovrätten att bedöma det som att (20-åringen) haft uppsåt och döma henne för mord, och samtidigt döma (19-åringen) för någon typ av misshandel eftersom hon inte haft samma typ av uppsåt.

Trots det anser åklagaren att tingsrättens dom om livstids fängelse ska stå fast. Samtidigt tillägger han dock att det finns "ett betydligt större utrymme" att döma 19-åringen till ett tidsbestämt straff även om hon skulle dömas för mord.

Målsägarbiträdet Uno Karlsson är av en annan åsikt.

– Varför slår Tove inte tillbaka? Det finns bara en rimlig förklaring: hon kan inte slå för hennes händer är fasthållna, säger han och tillägger att 19-åringen bidrog till att Tove dog, och därmed bör dömas som gärningsman.

Andreas Hannah, som representerar Toves pojkvän, drar samma slutsats.

– Om inte det här är ett mord, då ber jag hovrätten visa vad ett mord är, säger han.

Fakta: Det här har hänt

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove försvinner efter en utekväll på en restaurang i centrala Vetlanda.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, nu 19 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls. De häktas senare på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

27 mars: Rättegången i Eksjö tingsrätt drar i gång. Kvinnorna erkänner att de flyttat kroppen, men båda förnekar mord. 20-åringen medger att det uppstått ett bråk och att hon då tagit ett strypgrepp på Tove medan 19-åringen hållit fast Toves händer – men säger att det var kortvarigt och att Tove inte dog av det.

Den yngre kvinnan förnekar all inblandning. Hon uppger att hon sov när Tove dog, och att hon inte vågade säga nej när 20-åringen uppmanade henne att hjälpa till att flytta kroppen.

De erkänner båda att de flyttat kroppen och den äldre erkänner att hon sedan försökt tända eld på den.

Onsdag 19 april: Kvinnorna döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Den äldre döms även till skadegörelse för att hon försökt anlägga en brand vid Toves pappas hus. Domen överklagas senare av båda kvinnorna.

Tisdag 3 oktober: Clea Sangborn, som försvarar 20-åringen, anmäler domarna i Göta hovrätt för jäv. Detta eftersom den nya åklagaren Thobias Vilhelmsson tidigare varit anställd vid hovrätten och arbetat nära dem. Hovrätten för västra Sverige kommer på eftermiddagen fram till att det inte finns risk för jäv.

Onsdag 4 oktober: Rättegången i Göta hovrätt inleds. Den fortsätter sedan den 10 och 12 oktober.

ANNONS