Rättegången om mordet på mamman till en ledargestalt inom Foxtrotnätverket inleddes på måndagen vid Attunda tingsrätt.
Rättegången om mordet på mamman till en ledargestalt inom Foxtrotnätverket inleddes på måndagen vid Attunda tingsrätt. Bild: TT Nyhetsbyrån

Åklagaren i rätten: Han sköt gängtoppens mamma

Uppdraget var att döda så många som möjligt ur gängtoppens familj. Mamman blev deras enda offer.
På måndagen inleddes rättegången mot en 20-åring och en 15-åring misstänkta för mord.

ANNONS

Bakgrunden till mordet tros vara en konflikt mellan Foxtrotledaren Rawa Majid och kvinnans son, tidigare allierad och högt uppsatt i nätverket.

Hämndrisken har bedömts vara hög och rättegången har av säkerhetsskäl flyttats till Attunda tingsrätt i Sollentuna. Alla besökare kroppsvisiteras och polisen har ökat närvaron runt domstolsbyggnaden.

Stämningen är spänd i den välfyllda salen dit flera anhöriga till offret anlänt med ansiktet dolt bakom munskydd.

De mordåtalade är på plats iklädda gröna häkteskläder. Pojkens föräldrar har kallats, men inte dykt upp.

Offrets familj, målsägarna, är helt klädda i svart.

Sköts hemma

Kvinnan skjuts ihjäl i sitt hem i Uppsala den 6 september 2023. Det dröjer flera timmar innan hennes man hittar henne på vardagsrumsgolvet. Larmsamtalet kommer in som ett hjärtstillestånd, men på plats hittar sjukvårdarna ett kulhål i hennes bröst.

ANNONS

Utanför det öppna fönstret ligger en tomhylsa.

Chattar visar hur torpederna instruerats att ta sig till gängtoppens föräldrars adress och döda så många som möjligt.

"Ju fler som dör, desto mer para (pengar, reds. anm.)", skriver en anonym uppdragsgivare.

15-åringen och 20-åringen grips med mordvapnet på ett hotell morgonen därpå. Avgörande är ett anonymt tips ett par dagar tidigare som gjort gällande att 20-åringen skulle till Uppsala och skjuta någon mot betalning.

– Båda medger i någon mån att de har varit på platsen men att det är den andre som har skjutit, men jag menar att den tekniska bevisningen stödjer att det är 20-åringen som har skjutit, säger åklagare Erik Grönvall under sin sakframställan.

Han anser dock att båda varit lika delaktiga och vill att även pojken döms för mord.

"Helt oskyldig"

Splittringen i Foxtrotnätverket tros ha skett under sommaren 2023. Mordet på mamman tar konflikten mellan de forna vännerna till en ny nivå.

– Hon har varit helt oskyldig. Anledningen till att det här sker är att han är sin mammas son, säger Erik Grönvall.

Månaden efter mordet sker över 50 grova våldsbrott och planering av våldsdåd kopplade till konfliktens, enligt polisen. Hittills har minst tretton personer dödats.

I utredningen förekommer två högt uppsatta Foxtrotmän som kommunicerat med 20-åringen i anslutning till mordet. Båda två har sedan dess skjutits ihjäl utomlands och åklagaren vill inte uttala sig om deras eventuella roll i mordet.

ANNONS
Polisen var på måndagen på plats vid Attunda tingsrätt med extra enheter med anledning av rättegången om mordet på mamman till en gängledare i Uppsala.
Polisen var på måndagen på plats vid Attunda tingsrätt med extra enheter med anledning av rättegången om mordet på mamman till en gängledare i Uppsala. Bild: TT Nyhetsbyrån

Fakta: Fem åtalade

Fem personer åtalas för inblandning i mordet:

15-årig pojke åtalas för mord och grovt vapenbrott. Har enligt åklagaren kört en elcykel till och från mordplatsen och hanterat vapen. Förnekar brott.

20-årig man (19 år vid tiden för mordet) åtalas för mord och grovt vapenbrott. Åklagaren yrkar på utvisning vid fällande dom. Har enligt åklagaren avlossat det dödande skottet. Nekar till mord, erkänner grovt vapenbrott.

29-årig man åtalas för medhjälp till mord. Har enligt åklagaren gjort hotellbokningen åt de misstänkta mördarna och gjort överföringar av pengar. Har suttit i fängelse med Foxtrotledaren Rawa Majid. Förnekar brott.

22-årig man åtalas för stämpling till grovt vapenbrott. Har enligt åklagaren erbjudit sig att förvara vapen åt en av de mordmisstänkta. Förnekar brott. Deltar på länk.

23-årig kvinna åtalas för grovt vapenbrott. Har enligt åklagaren rest från Göteborg till Stockholm med vapnen som används vid mordet. Förnekar brott. Deltar på länk.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS