Åklagare utredde fall kopplat till Foxtrot – är släkt med en av ledarna

Åklagare utredde gängrelaterade brott kopplat till Foxtrot-nätverket.
Nu avslöjar SVT att hon samtidigt har ett släktband till en av ledarna i nätverket.
Ett tillsynsarbete har inletts mot åklagaren som nu är avstängd från operativt arbete tills vidare.

ANNONS

En åklagare som har utrett gängrelaterade dåd med koppling till Foxtrot har ett släktband med en av Rawa Majids tidigare närmaste män. Det avslöjade SVT på fredagseftermiddagen.

– Jag kan bekräfta att åklagaren har hanterat grova brott och gängkriminalitet, säger Eva Thunegård, områdeschef för åklagarområde Stockholm, till SVT.

Ett tillsynsarbete har inletts mot åklagaren och säkerhetsavdelningen är inkopplad. Åklagaren har nu andra arbetsuppgifter än rent operativt åklagararbete.

Åklagaren: ”Har berättat för min närmsta chef”

I ett mejl till Expressen skriver åklagaren att hon påtalade släktskapet redan vid anställningen i vintras, och att hon ”inte hade kunnat vara mer transparent” kring situationen gentemot sin arbetsgivare.

”Och även berättat för min närmsta chef när jag misstänkte att han var inblandad i foxtrot, långt innan det spårade ut”, skriver hon till tidningen.

ANNONS

Uppgifterna bekräftas av den närmaste chefen:

– Jag hade förtroende för henne då och det har jag fortfarande. Hon är en väldigt ambitiös och duktig åklagare och min uppfattning är att hon har valt samhällets sida mot kriminaliteten, säger han till Expressen.

Kammarchefen på den aktuella åklagarkammaren har inte svarat på frågan om när släktskapet blev känt internt, utan hänvisar frågorna till områdeschef Eva Thunegård.

Thunegård uppger till SVT att hon fick kännedom om släktbandet härom veckan i samband med att det var en skjutning.

– Jag vet inte vad som har kommit upp tidigare på kammaren, jag fick reda på det härom veckan, säger hon.

Andra åklagare ifrågasätter hantering

SVT skriver att de pratat med andra åklagare som ifrågasätter varför ledningen låtit åklagaren vara kvar i utredningen.

– Den här åklagaren har varit direkt inne i utredningar som rör Foxtrotnätverket. Jag tycker det är direkt olämpligt. Dessutom har personen ifråga jour och då är det hen som beslutar om häktningar som kan vara direkt kopplade till nätverket, säger en åklagare som vill vara anonym.

LÄS MER:Turkisk minister krävs på svar om Majid

LÄS MER:"Räven har kontakter högt upp i Turkiet"

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS