Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har rest till gränsen mellan Turkiet och Grekland.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har rest till gränsen mellan Turkiet och Grekland. Bild: Sverigedemokraterna

Åkesson vid grekiska gränsen: Sverige är fullt

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har rest till gränsen mellan Turkiet och Grekland. Där delar han ut flygblad om att Sverige inte kan ta emot fler asylansökande. Andra partiledare i riksdagen kallar hans agerande ynkligt och ovärdigt.

ANNONS

På flygbladen står det på engelska ”Sverige är fullt” och meddelandet signeras med ”Svenska folket och Sverigedemokraterna”, skriver Expressen.

– Det finns ingen kapacitet i Sverige att ta emot fler. Det finns inga bostäder. Vi försöker få dem att inte vilja åka till just Sverige, säger Åkesson till tidningen.

Anspelar på M-bild

I ett inlägg på Twitter som partiledaren publicerat står "Stäng gränsen!" följt av "Vi gjorde vad vi kunde för att förhindra migrationskrisen 2015. Vi gör vad vi kan för att hindra en ny migrationskris!"

"Stäng gränsen!" verkar anspela på den bild som Moderaterna lade ut på sociala medier i måndags med partiledaren Ulf Kristersson där det stod "Stärk gränsen!".

ANNONS

Kristersson vill inte uttala sig om lämpligheten i Åkessons agerande. Han tycker det finns viktigare saker för partiledare att göra.

– Vår seriösa uppgift som lagstiftare är att se till att Sverige får en bättre migrationspolitik och att vi använder Sveriges inflytande i Europa till att se till att EU håller EU:s yttre gräns. Jag tänker inte syssla med symbolhandlingar på plats, säger Kristersson.

TT har sökt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, som inte vill ge någon kommentar.

"Ynkligt, ovärdigt"

Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centern, skriver till TT: "Det här är inte värdigt en svensk partiledare. Jag är upprörd över hur Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna använder utsatta människor i ett politiskt spel. Att dessutom göra sig till talesperson för hela svenska folket är helt oacceptabelt."

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kallar agerandet ynkligt: "Flyktingar möts med våld och nekas att ens ansöka om asyl. Då tycker SD att det är dags att försöka plocka några partipolitiska poäng. Ynkligt", skriver han på Twitter.

Nyamko Sabuni (L) skriver på Facebook att situationen vid gränsen mellan EU-landet Grekland och Turkiet är en fråga som inte lämpar sig för enkla budskap.

"Sverige behöver ledarskap som tar tag i problemen, inte provokationer i sociala medier."

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är inte imponerad av Jimmie Åkessons flygbladsutdelning.

ANNONS

– Det är ju förstås helt oseriöst. Jimmie Åkesson åker dit för att posera för kameror. Vi åker hit för att försöka lösa konflikten. Det säger väl en del om hur vi arbetar på olika sätt, säger Johansson.

Åkte till Lesbos

Över 10 000 människor har försökt ta sig över gränsen till Grekland sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i torsdags sade att Turkiet inte längre kommer att hindra flyktingar och migranter från att ta sig in i EU.

Jimmie Åkesson befinner sig enligt Svenska Dagbladet i den turkiska staden Edirne med sin stabschef och några fotografer. Där pratar han med migranter och polisen.

– Alla vill till Europa, i första hand norra Europa. Man nämner Tyskland och Sverige. Jag träffade en som vill till Nederländerna. Det är vår del av Europa de vill till, säger han till SvD.

Även 2015 var företrädare för Sverigedemokraterna vid EU:s yttre gräns och delade ut flygblad. Företrädare för partiet åkte till den grekiska ön Lesbos där de med osanna påståenden, som att det ska bli förbjudet att bära niqab och burka offentligt, varnade flyktingar för att ta sig till Sverige.

TT söker Sverigedemokraterna.

Niklas Svahn/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS