"Att göra politik av hur vädret ser ut en enskild sommar är helt enkelt inte seriöst", säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
"Att göra politik av hur vädret ser ut en enskild sommar är helt enkelt inte seriöst", säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Åkesson slår tillbaka i klimatdebatten

SD-ledaren Jimmie Åkesson attackerar partier som varnar för att sommarhettan beror på klimathotet. Det är, enligt honom, ”värsta sortens” populism.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna har fått kritik från sina politiska motståndare för att inte ta klimathotet på allvar. Inför storpublik på SD:s sommarfestival i ett soligt Sölvesborg gick Åkesson till motattack.

SD-ledaren hävdade att de ”gamla partierna” nu är desperata sedan stödet för SD fortsatt att växa trots att de stramat åt migrationspolitiken och skärpt sin kriminalpolitik.

- Nu gör man i stället politik av vädret, sade Åkesson.

ANNONS

- Att lova bättre väder måste vara det mest desperata man kan göra.

Till de över 3000 åhörarna uppgav Åkesson att det är ”precis det här vädret” vi är beredda att betala tiotusentals kronor för att komma till på vinterhalvåret. Att jorden nu håller på att gå under avfärdade han med ”naturligtvis inte”.

"Horribel anklagelse"

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin tycker att anklagelsen att MP skulle jaga röster med hjälp av sommarhettan är helt horribel.

Hon anser att den bara visar på SD:s ”djupa icke-seriositet” i frågan.

- Man blundar helt för klimatfrågan, säger Lövin.

Efter talet försäkrade Åkesson att klimatpolitiken är viktig.

- Men att lova bättre väder är ju vad framförallt MP i praktiken säger och det är ju inte seriöst.

ANNONS

Enligt Åkesson är den rödgröna regeringen mer intresserad av hur mycket pengar som läggs på klimatinvesteringar än av resultatet. I sin budgetmotion föreslår SD nedskärningar i anslagen till klimatinvesteringar.

TT: Är du oroad för klimatförändringar?

- Jag går inte runt och har klimatångest, men jordens klimat förändras, säger han och tillägger att det inte bara beror på människan.

Enligt Jimmie Åkesson är det därför viktigt att inte bara tala om hur utsläppen ska minska utan också anpassa samhället till att klimatet förändras långsiktigt.

TT: Tror du på FN:s klimatpanels vetenskapliga bedömningar av klimatförändringarna?

- Jag är inte detaljinsatt i dem och har heller ingen anledning att ifrågasätta dem.

"Ett haveri"

SD-ledaren kallade Sveriges krisberedskap för ”usel” men hyllade brandmännen som kämpat mot skogsbränder. Han anklagade däremot statsminister Stefan Löfven (S) för att inte agera förrän krisen är här.

ANNONS

Åkesson inledde och avslutade sitt tal med att beskriva svensk politik som ett stort hyckleri.

- Om en månad röstar vi bort hycklarna, sade en segerviss Åkesson.

Han kallade också Moderaternas olika resonemang om hur en M-ledd regering ska kunna styra Sverige utan att förhandla med SD för ett ”haveri”.

- Vi tänker inte gå till vare sig Löfven eller Kristersson med mössan i hand, sade Åkesson och uppgav för den jublande publiken att SD numera är ett stort parti.

SD-ledaren tror att SD har en god chans att också bli det största partiet.

- Blir vi det, blir det väldigt svårt att ignorera oss och då kommer vi att få inflytande mer på våra villkor, säger Åkesson till TT.

ANNONS
TT

Fakta: Så vill SD hjälpa bönderna

Sverigedemokraterna vill sedan länge sänka dieselskatten för bönderna.

Nu föreslår de också en retroaktiv skattesänkning på drivmedel från halvårsskiftet.

Partiet vill även införa en permanent betesersättning på tusen kronor för varje betande mjölkko.

Regeringen uppmanas också att betala ut EU-stödet i förskott.

ANNONS