Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att rollen som stödparti och Tidöavtalet med regeringen var en stor framgång. Men senast i nästa val ska SD sitta i regeringen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att rollen som stödparti och Tidöavtalet med regeringen var en stor framgång. Men senast i nästa val ska SD sitta i regeringen. Bild: Anders Wiklund/TT

Åkesson: SD blir aldrig del av etablissemanget

Sverigedemokraterna är med och styr Sverige och vill sitta i regeringen senast efter nästa val. Samtidigt hävdar SD-ledaren Jimmie Åkesson att partiet aldrig blir en del av "etablissemanget".

ANNONS

– Sverigedemokraterna kommer aldrig att bli en del av etablissemanget, så som vi ser på begreppet, säger Åkesson till TT.

Han menar att Socialdemokraterna länge fått bestämma vad som kan sägas och tyckas i Sverige.

– Att blint följa de ramar som framför allt Socialdemokraterna har etablerat under så lång tid kommer aldrig att bli aktuellt för oss.

Att inte ses som en del av etablissemanget är viktigt för SD:s självbild. Men det kan vara svårt om man samtidigt är med och styr regeringspolitiken och har viktiga poster i riksdagen.

Målet är dessutom att bli ett regeringsparti.

– Senast efter nästa val, säger Åkesson.

ANNONS

I regeringen skulle det vara svårt att gå i offentlig polemik med andra regeringspartier. Men i Tidöavtalet tillåts det. Där står: "Eventuell offentlig diskussion utifrån meningsskiljaktigheter i sakfrågor mellan samarbetspartierna ska emellertid bejakas".

SD har kritiserat regeringen vid flera tillfällen.

– Vi har ett ansvar mot våra väljare och vi kommer så klart att bevaka deras intressen. Inte minst i frågor som ligger utanför Tidöavtalet där vi i flera bemärkelser är ett oppositionsparti, säger Åkesson.

Har kritiserat

SD-toppar har varit kritiska när statsministern beklagat koranbränningarna, haft synpunkter på vilka som ska få vara myndighetschefer och sitta i statliga styrelser och nu senast varnat regeringen för att inte stoppa EU-parlamentets förslag till gemensamma asylregler.

Det ska dock inte tolkas som om SD är missnöjt med samarbetet. Det flyter i stort sett på bra, enligt Åkesson.

SD har också fått kritik för att partiet låter företrädare sprida konspirationsteorier, som att en elit håller på att genomföra ett folkutbyte i Sverige.

– Att slänga sig med epitet och anklaga sina politiska motståndare för att göda konspirationsteorier är bara ett verktyg för vänstern att misstänkliggöra oliktänkande. Även media spelar en stor roll i att förstora upp och i vissa fall också förvanska saker och ting, säger Åkesson.

ANNONS

Nyligen uppmärksammades att riksdagsledamoten Elsa Widding deltog på en konspirationskonferens i Norge.

– Jag tycker att hela resonemanget att detta skulle vara någon utarbetad strategi bara är tramsigt, säger Åkesson.

TT: I vilken riktning går SD – mainstream eller radikalisering?

– Vi är samma SD som vi har varit de senaste 15 åren.

Konflikt väntar?

Spänningar mellan SD och regeringen märks i klimatpolitiken. Till skillnad från regeringspartierna står SD inte bakom Sveriges klimatmål.

– Antingen får vi sänka vår levnadsstandard drastiskt, eller så får man helt enkelt bita i det sura äpplet och inse att de här klimatmålen kommer inte att kunna nås på kort sikt, säger Åkesson.

Här kan det bli konflikt med regeringen i höst.

För SD är billigare drivmedel viktigt. Enligt Tidöavtalet ska kraven på att blanda i dyrare biobränsle i bensin och diesel, den så kallade reduktionsplikten, ned till EU:s miniminivå.

Ett problem är dock att Tidöpartierna inte är överens om var miniminivån går. SD vill helst avskaffa reduktionsplikten helt.

Ett annat problem är vilka åtgärder som regeringen ska driva för att nå utsläppsmålen när reduktionsplikten minskas. Sådana åtgärder ska finnas med i den klimathandlingsplan regeringen nu arbetar med och som presenteras i höst.

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har hittills varit otydlig när det gäller om SD ska få vara med och förhandla om klimathandlingsplanen.

ANNONS

– Vi kommer att delta i den förhandlingen, slår Åkesson fast.

Tar tid

Som exempel på åtgärder som kan minska utsläpp från transporter i stället för reduktionsplikt har miljöministern nämnt höjda trängselskatter eller sänkta hastighetsgränser.

Enligt SD-ledaren är det bara att glömma.

– Vi har inte gått med på några alternativa åtgärder, säger han och tillägger att det inte går att komma med nya inspel i den frågan.

Opinionssiffrorna för SD har sjunkit sedan valet. Ännu har inte mycket hänt i det utlovade paradigmskiftet för migrationspolitiken, och gängvåldet fortsätter skörda dödsoffer. De utlovade många kronorna i sänkta bränslepriser har hittills bara blivit ören.

– Jag upplever att våra väljare har en god förståelse för att det tar tid att laga det Sverige som Socialdemokraterna lämnat efter sig, säger Åkesson.

'Jag upplever att våra väljare har en god förståelse för att det tar tid att laga det Sverige som Socialdemokraterna lämnat efter sig', säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.
"Jag upplever att våra väljare har en god förståelse för att det tar tid att laga det Sverige som Socialdemokraterna lämnat efter sig", säger SD-ledaren Jimmie Åkesson. Bild: Anders Wiklund/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS