Åkesson hånas för tweet om SD-rötter

Jimmie Åkesson rasade mot finansministern och slog fast att SD aldrig kommer att överge sina rötter. Det har fått en rad tunga politiker att reagera – och andra att håna honom. ”Tydligt av Åkesson om SD:s rötter”, skriver Annie Lööf (C) och påminner om partiets nazistiska rötter.

ANNONS
|

Stormen i sociala medier har sin grund i en intervju med finansminister Magdalena Andersson (S) i Expressen, där hon säger att Sverigedemokraterna svängt högerut i den ekonomiska politiken.

– I den ekonomiska politiken har Sverigedemokraterna helt lämnat Sölvesborg och i stället placerat sig mitt på Stureplan, säger hon bland annat i intervjun.

”Innerligt trött på S”

jimmie Åkesson (SD).
jimmie Åkesson (SD). Bild: Håkan Johansson

Uttalandet fick SD:s partiledare Jimmie Åkesson att ilskna till – och skriva på Twitter.

”Jag börjar faktiskt bli innerligt trött på Socialdemokraternas fantasier. Det kan ju inte finnas någon väljare som går på Magdalenas och andra sossars lögner och propaganda-myter”, skriver han bland annat.

Det är dock fortsättningen i hans sociala medier-tråd som väckt störst uppmärksamhet:

ANNONS

”Till skillnad från Magdalena Andersson och hennes socialdemokrater kommer vi varken att lämna eller överge våra rötter.”

Detta har fått en rad personer på Twitter att påminna om att SD grundades av personer med kopplingar till rasistiska och nazistiska organisationer, en del av kommentarerna i en hånfull ton. ”Okej Jimmie”, ”Vi vet det” och ”Skönt att Jimmie äntligen erkänner och omfamnar partiets nazistiska rötter” finns bland det som skrivs.

V-ledamot: Helt rätt Åkesson

Inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg är en av dem som gett sig in i frågan.

”För all del, Jimmie. Det senaste året har det framkommit med all tydlighet hur SD förhåller sig till partiets grovt rasistiska och nynazistiska rötter.” skriver han.

En annan som kommenterar är riksdagsledamoten Daniel Riazat (V), som skriver:

”Inte varje dag man håller med Jimmie… Men han har rätt… SD:s rötter är inom nazism och rasism, de grundades av militanta högerextremister och de är fortfarande ett högerextremt, rasistiskt parti. Helt rätt, Åkesson.”.

Lööf tar upp tråden

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Bild: Anna Tärnhuvud

Men också Centerpartiets Annie Lööf tar upp tråden genom att citera ur tidskriften Expo, som granskar rasistiska och nazistiska organisationer och har följd SD länge. Lööf är en av de partiledare som brukar vara tuffast mot SD-ledaren – och utesluter allt samarbete med partiet.

ANNONS

”Sverigedemokraterna bildades 1988 av veteraner inom militant rasism och fascism. De hade en bakgrund bland annat i Nordiska Rikspartiet (NRP), Bevara Sverige Svenskt (BSS), Framstegspartiet och Sverigepartiet.”

Lööf tillägger därefter ”Tydligt av Åkesson om SD:s rötter”.

LÄS MER:Jimmie Åkesson: Vi har påverkat mer än jag vågat drömma om

LÄS MER:Annie Lööf: Säkerhetsrisk att ge SD inflytande i regeringen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS