Adam har besökt Sveriges alla tätorter

I Sverige finns det över 2 000 tätorter. Adam från Falköping har besökt dem alla. Under tio års tid har Adam åkt runt i Sverige för att besöka alla tätorter – nu har han kommit i mål.

ANNONS
|

För tio år sedan började Adam Gau fundera över hur många städer i Sverige han hade besökt. Funderingen resulterade i att han istället kollade på tätorter, och beslutade sig för att besöka Sveriges samtliga.

– När jag startade hade jag varit i kanske 300 av Sveriges tätorter, säger Adam.

”Nördigheten gör att man vill fortsätta”

Adams fru beskriver honom som väldigt nördig, en beskrivning Adam delvis kan hålla med om. Han har alltid haft ett stort kartintresse. Ända sedan barnsben har han kollat på och fascinerats av kartor. Han tror att det är just detta som gjort att han fortsatt ta sig igenom hela Sverige.

ANNONS

– Det måste vara något med nördigheten som gör att man vill fortsätta. Egentligen är jag en ganska dålig turist för jag passerar ju bara. Man kan säga att jag har cruisat igenom alla tätorter.

Resan har inte bara varit en transportsträcka för Adam utan han beskriver varje krök som något intressant. Han berättar att han gillar de mindre orterna bättre. Ställen vars glansdagar är förbi och som vissa enligt honom skulle kunna kalla avfolkade.

– När jag tittar på Sveriges karta så tänker jag: ”hur långt kan man åka innan vägen tar slut?”.

Detta är något som har fortsatt sedan han var liten. Han har alltid hamnat längst ut kartan, i periferin. Adam säger att han har fått lite perspektiv på Sverige. Allt händer inte i de stora städerna.

– Det finns en tjusning i att få se in i andras vardag, även om man inte är en del av den så får man skymta in i den.

Nästa projekt: Bada i varje landskap

Adam bodde vid starten av sitt projekt i Norrtälje och valde då att utgå från sitt närområde. Han hade en lång lista på ställen som skulle bockas av och besöka. Han satt med en kartbok och försökte skapa en strategi. Varje gång han varit i ett område har han försökt att bocka av så mycket som möjligt.

ANNONS

Hans tio år långa projekt avslutades i Repisvaara, utanför Gällivare. Detta är ett område Adam tidigare har besökt, men då klassades det inte som en tätort. Han var därför tvungen att åka tillbaka för att kunna fullfölja sitt projekt nu när området klassas som tätort.

I Sverige uppdateras indelningen av tätorter i Sverige varje femte år. En tätort definieras som ett tätbebyggt område med minst 200 invånare där avstånden mellan husen inte är mer än 200 meter.

Adams fru har bara varit med på några enstaka resor. Hans nästa projekt ska därför innefatta hela familjen.

– Då gör vi något som vi alla tycker är roligt. Kanske ska vi bada i varje landskap i Sverige. Jag tyckte att vi skulle ta varje kommun men min fru tycker att det räcker med alla 25 landskap.

Njutit av allemansrätten

Under sina resor har han inte betalt någonting alls för boende utan har framförallt bott i tält eller i sin bil. Han har även sovit gratis i timmerstugor som finns runt om i landet.

– Jag har försökt njuta av allemansrätten och den svenska naturen.

Han har haft som ambition att enbart resa med bil eftersom det ger honom större frihet att styra om han vill stanna eller fortsätta. Han tycker att platserna upplevs bättre i bil än från ett tågfönster. En enda gång har han tagit tåget, men då har han åkt tillbaka igen med bil för att hålla sig till sin ursprungliga plan.

ANNONS

– Cykel hade väl varit ännu mer upplevande, men då hade jag nog inte gått i mål förrän 2050.

LÄS MER:8 heta hemestertips i väst – i sista sekunden

LÄS MER:Annika Elgeskog bor heltid i husbil – och livnär sig på det

LÄS MER:Bank-id lanserar digitalt id-kort

ANNONS