Modehuset Acne drar tillbaka en ring efter att liknelser gjorts till ett kriminellt nätverk.
Modehuset Acne drar tillbaka en ring efter att liknelser gjorts till ett kriminellt nätverk. Bild: Acne Studios/Pressbild

Acne slutar sälja ring efter påstådd koppling till kriminellt gäng

Modehuset Acne studios har stoppat försäljningen av en ring från sin höst- och vinterkollektion. Det efter att det påpekats att ringen liknar en ring som bärs av ett kriminellt nätverk, rapporterar Ekot.

ANNONS
|

Det svenska modehuset Acne har dragit tillbaka en ring ur sitt sortiment. Det efter påpekanden om att ringen liknar en ring som gängledaren som kallas Kurdiska räven synts bära, det rapporterar Ekot.

Ekot har pratat med åklagaren Lisa dos Santos, som drivit flera uppmärksammade gängmål, och som säger att det finns flera likheter med den så kallade ”rävringen” som förknippas med det kriminella nätverket Foxtrot.

– Det är osmakligt och helt obegripligt varför en väletablerad och trendig modedesigner tycker att det är en ring man ska kränga till folk. Jag tycker det här är något som förstärker gängens image och bidrar till en glorifiering och en normalisering av gängtillhörighet, säger Lisa dos Santos till Ekot.

ANNONS
Kammaråklagare Lisa dos Santos. Arkivbild.
Kammaråklagare Lisa dos Santos. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Enligt Ekot bär det kriminella nätverket Foxtrots innersta krets en guldig ring som föreställer en slingrande räv.

Acnes ring, som inte längre går att se på deras hemsida, slingrar sig på samma sätt men är gjord av silverpläterad mässing.

Acne menar dock själva att likheten är en slump, men har trots det tagit bort ringen ur sortimentet.

”Alla likheter mellan designen och namnet på vår ring och Foxtrot-nätverkets ring är ett sammanträffande, eftersom vår ring designades för ett tag sedan. Vi är dock tacksamma att ni har uppmärksammat oss på det här och har nu tagit bort produkten från våra försäljningsplattformar”, skriver Acne i ett mejl till Ekot.

På Acne-butiken i Göteborg har ringen inte funnits i sortimentet, varken nu eller tidigare, säger personalen till GP.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS