EU-kommissionen kan stoppa A-traktorerna i Sverige.
EU-kommissionen kan stoppa A-traktorerna i Sverige. Bild: Aron Engman

A-traktorer kan förbjudas

I början av nästa år kan A-traktorer stoppas av EU-kommissionen om inte Sverige kommer med några nya regler som uppfyller deras krav, rapporterar Teknikens Värld.

ANNONS
|

Det var på onsdagen som tidningen kunde avslöja att det kan bli ett totalt förbud för alla A-traktorer i Sverige – redan nästa år.

Sedan i januari i år har EU-kommissionen varit i kontakt med den svenska regeringen angående fordonen. Regeringen skulle lämna ett svar till kommissionen senast i juli – men lyckades skjuta på det till efter valet.

EU-kommissionen anser att Sverige inte följer EU:s fordonslagar. Man är kritisk till att Sverige använder traktorerna som vanliga personbilar, och att förarna endast behöver ha ett AM-körkort för att få lov att framföra fordonen.

Kan bli ett fall för EU-domstolen

Om inte EU-kommissionen tycker att Sveriges nya regler är tillräckliga kan A-traktorerna bli ett fall för EU-domstolen, enligt Teknikens Värld.

ANNONS

Den första november kom Transportstyrelsen med ett nytt förslag om att skärpa kraven för A-traktorerna. De nya förslagen handlar om utökad utbildning med ökat fokus på risker, bälteskrav, vinterdäck och en maxgräns för antalet passagerare.

– Förslagen kommer att leda till förbättrad trafiksäkerhet för både de som färdas med A-traktorer och för andra trafikanter, sade Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen, tidigare till GP.

LÄS MER:Transportstyrelsen föreslår skärpta krav för A-traktorer

LÄS MER:Amy och Arvid välkomnar hårdare regler kring A-traktorer

LÄS MER:Västsvenska bilfirmor trimmar A-traktorer trots dödsolyckorna

ANNONS