701 dagar av pandemi – bilderna vi aldrig glömmer

Nu släpps restriktionerna. Och exakt 701 dagar har gått sedan WHO klassade covid-19 som en pandemi. Vi blickar tillbaka på nästan två år av Göteborgs-Postens bevakning av pandemin och de som drabbats.

ANNONS
|

Den 31 januari 2020 bekräftades det första fallet av covid-19 i Sverige. På Ryhovs sjukhus i Jönköping meddelades att en kvinna i 20-årsåldern besökt staden Wuhan i Kina, och nu vårdades för sjukdomen. GP:s reporter Hampus Dorian var på plats i Jönköping.

LÄS MER:Bekräftat: Coronavirus i Sverige

Den 11 mars 2020 deklarerade världshälsoorganisationen WHO att covid-19 klassades som en pandemi. Plötsligt ekade mathyllorna tomma när göteborgarna hamstrade pasta, toalettpapper och konserver.

LÄS MER:Matbutiker vittnar om rekordförsäljning när göteborgarna hamstrar

Tydlig effekt på kroglivet

En bransch som direkt drabbades hårt av pandemin var krogbranschen. I takt med larmrapporter om pandemins spridning över världen kändes utelivet som bortblåst. När regler för restriktioner väl kom på plats följde GP med på flera inspektionsrundor med kommunens krogkontrollanter.

ANNONS

LÄS MER:En Göteborgsnatt i coronatider

LÄS MER:Stammisarna räddade Haket: ”Vi har världens bästa gäster”

Statsepidemiologen som blev en kändis

Innan 2020 var Anders Tegnell ett okänt namn för de flesta som inte fördjupat sig i afrikanska ebolautbrott. Men när han dök upp i tv-rutan på dagliga pressträffar var Tegnell snart ett namn på allas läppar. I början av pandemin överraskade smittspridningen, eller avsaknaden därav i Västra Götaland till och med Anders Tegnell.

LÄS MER:Tegnell om smittspridningen i Göteborg: "Förstår oss inte riktigt på det"

LÄS MER:Vem ligger bakom "All makt åt Tegnell"-lapparna?

Intensiv vårdinsats

En av de första att bli inlagda på Iva i Göteborg är Jens Larsson som insjuknade efter att han varit på skidsemester i Italien på sportlovet.

– Jens blev bara sämre och sämre och var den första som blev inlagd på Iva. Då var han den enda som låg där. Medan han låg där kom det in ytterligare en person. Det var oerhört traumatiskt, berättade hans hustru Catarina Larsson.

Allt fler insjuknade och dog, många av Göteborgs-Postens reportage blev några av årets mest lästa. Inte minst det om förre Blåvitt-talangen Kamal Mustafa, 28, som i flera veckor intensivvårdades för covid-19.

LÄS MER:Förre Blåvitt-talangen sjuk i covid-19 – vårdades på intensiven: "Bad till Gud"

Hans historia var en av sex berättelser som skildrades i GP:s dokumentär ”100 dagar”, som följde sex personer under pandemins första skede och även sändes i SVT.

I takt med att pandemin och smittspridningen exploderade blev 2020 ett tufft år för sjukvården. För att skildra vårdpersonalens arbete tillbringade GP:s fotograf Robin Aron julhelgen på Sahlgrenskas Iva-avdelning.

ANNONS

Över 16 000 döda

I skrivande stund har 16 180 dött med covid-19 i Sverige. I början av pandemin var oron stor och många fick ta avsked av sina nära och kära. Under året skulle också folkkära profiler som Adam Alsing och Sven Wollter dö i sviterna av sjukdomen.

”Det är först när en kändis dör som det verkligen känns. Kanske kan Adam Alsings död därför bli en vändpunkt – ett tillfälle där vi förstår att viruset dödar verkliga personer och inte bara siffror i statistiken”, konstaterade Emanuel Karlsten i en krönika.

LÄS MER:Livet blir sig aldrig likt igen för coronaoffrens anhöriga

Coronaåret 2020

Restriktioner, fältsjukhus, saknade nära och kära, isolerade 70-plussare, kö i väntan på vaccin, demonstrationer mot restriktioner och hundratals pressträffar. Det finns mycket att minnas från de 701 dagar som pandemin hittills har pågått. Många av ögonblicken och de som drabbats har vi också rapporterat om. Här är ytterligare några av de oförglömliga bilder av pandemin som våra fotografer tagit under pandemin.

LÄS MER:Kulturarbetarna bakom statistiken – så har de drabbats av coronakrisen

LÄS MER:Sista terminen: En annorlunda studentdag

LÄS MER:Vittnesmålen: De har varit sjuka under hela våren

ANNONS